BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Nükleer enerji ve casus uçakta İngiliz -Fransız işbirliği

İngiltere, nükleer enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi için Fransa ile bir anlaşma imzaladı. İki ülke ayrıca insansız uçaklar geliştirecek.

Abone ol

İngiltere ve Fransa, nükleer enerji santralları kurulması ve insansız uçaklar geliştirilmesi için işbirliğine gideceklerini duyurdu.

İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ilgili anlaşmaları, Paris'teki görüşmeleri ardından imzaladı.

İngiliz hükümeti, 500 milyon sterlin (1 milyar 375 milyon TL) tutarındaki nükleer işbirliği planlarının İngiltere'de 1500 kişiye iş olanağı yaratacağını belirtiyor.

Cameron düzenlenen ortak basın toplantısında "Sivil nükleer enerjiye eğilen iki büyük ülke olarak sanayideki ortaklığımızı geliştirip, nükleer güvenliği artırmak ve istihdam yaratmak üzere uzmanlığımızı birleştireceğiz." dedi.

Savunma alanında kapsamlı işbirliği

Ayrıca iki ülke, ortaklaşa casus uçak üretilmesine ve ortak bir komuta merkezi oluşturulmasına yönelik bir niyet mektubu hazırladı.

Casus uçak projesinde Fransa'nın Dassault, İngiltere'nin BAE Systems şirketleri öncü rol oynayacak.

Cameron "hakiki ve derin" olacağını söylediği savunma işbirliğinin nükleer silahları da kapsayacağını ifade etti. Ancak fazla ayrıntı vermedi.

İngiliz lider, "bu savunma işbirliği hem İngiltere hem de Fransa'nın olanakları açısında büyük bir değişim sağlayacak" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, son aylarda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin yeni bir mali kurtarma paketi oluşturmasına yanaşmaması dolayısıyla gerilmişti.

Sarkozy ise, İngiltere'nin siyasetini sertçe eleştirmekten kaçınmamıştı.

İki lider bu nedenle Avrupa zemininde stratejileri arasında daha iyi koordinasyon sağlamak ve Aralık ayındaki gibi bir gerilimin yeniden yaşanmasını önlemek için bir mekanizma oluşturmayı kararlaştırdı.

Sarkozy, NATO ve AB müttefiklerinin birbirlerinin kırmızı çizgilerini daha iyi anlaması gerektiğini kaydetti.

"Bu, İngiliz dostlarımız için tek pazar, Fransa içinse euro bölgesinde daha hızlı karar alınabilmesidir" dedi.

AB'ye 1973'te katılan İngiltere, son zirvede mali sektörü için bazı teminatlar istemiş ve bazı işlemlerden muafiyet talep etmişti.

Yeni nükleer santral planları

İngiliz liderlerin özellikle öne çıkardığı nükleer işbirliği alanında ise planlar yeni nükleer santrallar oluşturulmasını öngörüyor ve İngiltere'nin "enerji kaynakları alanında çeşitlilik" stratejisinin parçası olarak tasvir ediliyor.

İngiltere hükümeti 2025 yılına dek Bradwell, Hartlepool, Heysham, Hinkley Point, Oldbury, Sellafield, Sizewell, Wylfa'da, mevcut santrallerin yanında 8 yeni nükleer santral yapılacağını belirtmişti.

İngiliz Rolls-Royce şirketinin planlanan nükleer santrallerden ilkinin yapımında 400 milyon sterlinlik bir pay alması bekleniyor.

Fransız Areva şirketi nükleer reaktörlerin çekirdeğini temin edecek; Rolls-Royce da diğer teknik işleri üstlenecek.

Bu kapsamda iki ülkenin kamu ve özel sektör kuruluşları eğitim, güvenlik, araştırma ve geliştirme alanlarında da işbirliği içinde çalışacacak.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği içinde, acil durumlara müdahale ve güvenlik için iyi uygulamalar alanında bir ortak çerçeve oluşturulacak.

Nükleer enerjiye yönelme girişimi, Japonya'daki deprem ve tsunami sonucunda meydana gelen radyoaktif sızıntı dolayısıyla, nükleer enerjinin ne kadar güvenli olduğu tartışmaları yapılması üzerinden henüz bir yıl geçmemişken gündeme geldi.