BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.505,91
HABER /  GÜNCEL

Nükleer denetim heyeti İran'ı ziyaret ediyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan bir heyet İran'a üç günlük bir ziyaret düzenliyor. BM'ye bağlı örgüt, Kasım ayındaki raporunda İran'ın nükleer faaliyetlerinin 'olası askeri boyundan' duyduğu ciddi kaygıları dile getirmişti.

Abone ol

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan bir heyet, İran'ın nükleer programını yerinde incelemek amacıyla üç günlük bir ziyarete başladı.

İran'ın nükleer faaliyetlerinin Batılı ülkelerle ilişkilerinde yarattığı gerginlik artıyor. Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, İran'ın soracakları sorulara açıklık getirmesi ve işbirliği göstermesi gerektiğini söyledi.

Tahran hükümeti, nükleer silah geliştirmeye çalıştığı suçlamalarını reddediyor.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki elçisi Ali Asker Sultaniye, denetçi heyetinin İran'ın nükleer çalışmalarının barışçıl bir amaç taşıdığını göreceğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Atom Enerjisi Kurumu'nun geçen Kasım ayında yayımladığı İran raporunda, ülkenin nükleer faaliyetlerinin potansiyel askeri boyutundan duyulan ciddi kaygılar dile getirilmişti.

Heyet, İran'da geçireceği üç gün boyunca nükleer tesislerin amacı konusunda aydınlanmaya çalışacak, fakat muhabirler her konuya açıklık getirmek için tek bir ziyaretin yeterli olmayacağına dikkat çekiyor.

Viyena merkezli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın ''bir nükleer patlayıcı cihazla'' alakalı denemeler yaptığı yönünde bilgiler elde ettiğini açıklamıştı.

Bu açıklama ertesinde Avrupa Birliği ve ABD İran'a yönelik ek yaptırımlar getirdiler. Bunlar arasında İran ekonomisinin can damarı petrol endüstrisini hedefleyen yaptırımlar da var.

AB, İran ham petrolü ve petrol ürünlerine ambargo koyma kararı aldı. Halihazırdaki sözleşmelere en geç 1 Temmuz tarihine kadar sadık kalınacak. Şu an İran petrolünün yaklaşık beşte birini satın alan Avrupa Birliği, bu tarihten sonra petrol alımının duracağını söylüyor.