BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,20
HABER /  GÜNCEL

Norveçli katliam sanığı: Yine yapardım

Oslo'daki davanın ikinci gününde konuşan Breivik, "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en muhteşem saldırıyı yaptığını" ve aynısını yine yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Abone ol

Norveç'te 77 kişiyi öldürmekten yargılanan Anders Behring Breivik, davasının ikinci gününde "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en muhteşem ve sofistike saldırıyı yaptığını" söyledi.

Oslo'daki davanın ikinci gününde ifadesini okuyan Breivik, aynı şeyleri yine yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Breivik bombalı saldırı düzenlediğini ve bir gençlik kampına saldırdığını kabul ediyor, ancak terör ve toplu cinayet suçlamalarını reddediyor.

Zanlı "Bu eylemler iyilikten kaynaklanıyor, kötülükten değil." diye konuştu.

Ve Norveç'i korumak amacıyla hareket ettiğini söyleyerek beraatini istedi.

Breivik "Ben zaten düşüncelerimi özgürce ifade edemeyeceğim bir hapishanede doğdum. Bu hapishanenin adı da Norveç" dedi.

AFP ajansına göre bir yaz kampında öldürdüğü gençleri "Bunlar masum çocuklar değil, siyasi aktivistlerdi." diye tanımladığında, kurban yakınlarının çok rahatsız olduğu görüldü.

Yayınlanmıyor

Breivik, Avrupa ve Norveç halklarını Müslüman göçe ve çok kültürlülüğe karşı koruduğunu söylüyor.

İfade sırasında yargıç birkaç kez Breivik'in sözlerini keserek konuşmayı kısa tutmasını, Norveç dışındaki ülkeler için yorum yapmamasını ve siyasi nutuk atmaktan vazgeçmesini istedi.

Mahkeme görüşlerini yayınlayacağı bir platform sunmama endişesiyle Breivik'in savunmasının televizyon ve radyoda doğrudan yayınını yasaklamıştı.

Breivik'in tanıklarının ifadesi de yayınlanmayacak.

BBC'nin davayı izleyen muhabiri Matthew Price, Breivik'in sözlerinin, cezai ehliyeti olup olmadığını saptamaya çalışan mahkeme ve psikiyatrlar tarafından dikkatle inceleneceğini söylüyor.

Breivik'in ruh sağlığı, 10 hafta sürmesi beklenen oturumların başlıca konularından biri.

Breivik 22 Temmuz'da Oslo'da bombalı araçla gerçekleştirdiği saldırıdan sonra, İşçi Partisi'ne ait bir yaz kampında gençleri katletmişti.

Mahkeme akli dengesinin yerinde olmadığına karar verirse cezasını bir akıl hastanesinde çekecek.

Aksi halde 21 yıl hapis yatacak. Bu sürenin sonunda hala topluma tehdit oluşturduğuna karar verilirse cezası uzatılabilecek.

Yargıç azledildi

33 yaşındaki sanığın ilk incelemede akli dengesinin yerinde olmadığına karar verilmiş ancak ikinci incelemede cezai ehliyetinin bulunduğu sonucuna varılmıştı.

Öte yandan davaya bakan yargıçlardan biri bugün azledildi.

Beş kişilik mahkeme heyetine sivil toplumdan seçilen üç yargıçtan biri olan Thomas Indrebö'nün olaylardan hemen sonra "Tek çözüm saldırganı asmak!" diye yazdığı ortaya çıktı.

Norveç'te idam cezası yok.