BIST 10.270
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,63
HABER /  EKONOMİ

Nobelli ekonomistin şok iflası

Krugaman’ın borçlarının büyük bölümü mortgage dan kaynaklanıyor. Borç kalemleri içinde 621 bin 537 dolar kredi kartı borcu da var.

Abone ol

Ekonomist ve New York Times köşe yazarı Paul Krugman, borçlarından kurtulmak için yaptığı başarısız girişimler sonrasında bugün kişisel iflasını ilan etti.

Krugman’ın Avukatları tarafından İflas Mahkemesi'ne sunulan dosyada 7.346 milyon dolar pasife karşılık 33 bin dolar aktif gösterildi.

Krugaman’ın borçlarının büyük bölümü mortgage dan kaynaklanıyor. Borç kalemleri içinde 621 bin 537 dolar kredi kartı borcu da var.

İflas dilekçesinde Krugman’ın 2004’de American Express Siyah Kart kullanarak 84 bin dolara nadir Portekiz şarapları ve 19. yüzyıl İngiliz kumaşı satın almasıyla kredi kartı borcunu ödemede sorun yaşamaya başladığı söylendi. Sözde Keynesçi iktisatçı; kemer sıkmak ve borcunu ödemek yerine, elindeki parayı bir gün kazanç getireceğini umduğu şeylere yatırmak suretiyle bir kişisel iyileşme planı yapmış...

ALACAKLILAR
2004 ve 2007 yılları arasında Krugman; pahalı arabalar ve giysiler ile savurganlık yaptı ve bu yeni yaşam tarzının New York Times’daki patronlarını ona büyük zam yapmaya ikna edeceğini düşündü.

Krugman; “Her zaman istediğiniz iş için giyinin derler. Ben de eğer 70 bin dolarlık Alexander Amosu içinde görünürsem bana ortaklık önereceklerini düşünmüştüm.” dedi. New York Times’a ortaklık hayalinin gerçekleşmeyeceğini fark ettikten sonra bile Krugman, bu savurganlığa kitap satışlarının ve kendisine olan talebin artması umuduyla devam etti, sürekli basında yer aldı.

En büyük hatasını ise kredi balonlarının zirveye ulaştığı zamanda New York’da gayrimenkule yatırım yapmaya karar verdiğinde yapmış oldu. 8.7 milyon dolara aldığı dairenin değeri satın alınmasından aylar sonra yüzde 40 düştü ve o günden sonra da ederi yükselmedi.

Krugman’ın dairesini büyük bir indirim ile satın alan emekli televizyon yöneticisi Herman Minsky; "Nobel ödülü alan bir ekonomistin konut balonunu fark edeceğini düşünürsünüz… Ama hey, ben şikayetçi değilim." dedi.

VİCDAN MUHASEBESİ

Ünlü ticaret ekonomisti Krugman; 2000 yılında köşe yazarı olarak New York Times gazetesine katıldı. Finansal krizin başlangıcından bu yana gazetedeki köşesini açık bütçe harcamaları hakkındaki Keynesyen görüşlerini tartışmak için bir platform olarak kullandı.

Ancak, Keynes ekonomiyi canlandırmak için borç finansmanı kullanmayı savunanlardan değildir. Aksine, hükümetlerin iyi zamanlarda biriktirmeleri ve kötü günde harcamaları gerektiğini savunmuştur.

Krugman; Avukatı aracılığıyla, kişisel harcama ve borçlanmaları sebebiyle yaşadığı sıkıntılara karşın hala Keynesçi politikalara inandığını duyurdu: “Ben hala makroekonomik düzeyde borç krizlerinin toplam talebi artıracak şekilde devlet borçlanmasının artırılmasıyla çözüleceğine inanıyorum. Her ne kadar benim açımdan mikroekonomik seviyede bu strateji olağanüstü başarısız olsa da.”