BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,75
ALTIN 2.388,54
HABER /  GÜNCEL

Nijerya'da sendikalar grevi durdurdu

Nijerya'da hükümet, benzin fiyatlarına sübvansiyonun kaldırılmasından sonra başlayan protesto eylemlerini durdurmak için yakıtta yüzde 30 indirime gitti ve sendikalar grevi durdurduklarını açıkladı.

Abone ol

Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan'ın benzin fiyatlarının düşürüleceğini açıklaması ardından sendikalar bir haftadır süren grevi durduma kararı aldı.

Ülkede süren protesto gösterileri ve grevleri örgütleyen Nijerya Emek Kongresi başkanı Abdülvahid Ömer tarafından yapılan açıklamada eylemlerin durduruluduğu bildirildi.

Lagos'tan bildiren muhabirimiz Mark Lobel, sendika üyelerinin grevin durdurulma kararına uyacaklarını ancak sosyal medya üzerinden örgütlenen eylemcilerin tavrını kestirmenin kolay olmadığını belirtiyor.

Gün içinde Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan "halkın zorluk çekmesi" nedeniyle benzin fiyatlarının yüzde 30 düşürüleceğini açıkladı.

Bu açıklamadan önce sendikalar güvenlik kaygıları nedeniyle protesto gösterilerini iptal etmiş, ancak bir haftadır devam eden genel grevi sürdüreceklerini duyurmuşlardı.

Protesto eylemlerine öncülük eden Elhacı Balarabe Musa adlı eski bir vali, "Cumhurbaşkanı'nın açıklaması hiçbirşeyi değiştirmeyecek" demiş ve eski fiyatlara dönülmesini istemişti.

Sübvansiyon gerilimi

Nijerya hükümeti 1 Ocak'tan itibaren yakıt fiyatlarını sübvanse etmekten vazgeçince benzin fiyatları ikiye katlanmıştı.

Ülkede bir haftadır kararı protesto için gösteriler düzenleniyor ve grev yapılıyordu.

Yakıtta sübvansiyonun kesilmesiyle birlikte benzin fiyatları litre başına 65 naira'dan (0.40 dolar) 140 naira'ya (0.83 dolar) çıkmıştı.

Gösteriler nedeniyle ordudan yardım istenmiş askerler, Lagos kentinde kontrol noktaları oluşturmuştu.

Jonathan bugünkü açıklaması sendikalarla hükümet arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yaptı.

Protestolar kapsamında petrol tesislerinde de üretimin azaltılacağı belirtilmişti. Ancak sendikaların görüşmelere şans tanımak için hafta sonunda bazı tesislerde grevleri iptal ettiği kaydediliyor.

Nijerya Afrika'nın en büyük petrol üreticisi.