BIST 10.459
DOLAR 32,29
EURO 35,11
ALTIN 2.476,74
HABER /  GÜNCEL

New York'un mekezinde protesto

New York'ta finans merkezi olarak bilinen Wall Street'i protesto eden binlerce gösterici, Times Meydanı'na akın etti.

Abone ol

Wall Street İşgalcileri'nin eylemlerini New York'un Times Meydanı'na taşıması ardından polis yaklaşık 70 kişiyi tutukladı.

Bu kişilerin 45'i Times Meydanı'nda, 24 kişi ise Washington Square Park yakınlarındaki bir Citibank şubesine yönelik eylemleri nedeniyle tutuklandı.

ABD'nin New York kentindeki protestolar, dün küresel düzeyde yapılan gösterilerin parçasıydı.

Bu gösterilerin Roma'da yapılanı şiddet olaylarına sahne oldu.

Barışçı bir yürüyüş ardından bir grup protestocuyla polis arasında çatışmalar yaşandı.

Olaylar sırasında en az 70 kişi tutuklandı.

New York'ta finans merkezi olarak bilinen Wall Street'i, ülkedeki gelir dağılımı dengesizliğini, işsizliği ve ekonomik politikaları protesto eden binlerce gösterici, Times Meydanı'na akın etti.

Gösteriyi düzenleyenler katılımcı sayısını beş bin civarında veriyor.

17 Eylül'den bu yana Wall Street'in hemen yanındaki Zuccotti Park'a kamp kuran ''Wall Street'i İşgal Et'' adlı sivil girişim tarafından düzenlenen protestolar tüm gün sürdü.

Wall Street semtinde Chase bankası başta olmak üzere çeşitli banka şubelerinin önüne gidip bankaları protesto eden gruplar, daha sonra Washington Square Park'a uzun bir yürüyüş yaptılar.

Bu arada Citibank'ın bir şubesi önünde toplanan protestoculardan 24'ünün kaldırımı bloke etmekten gözaltına alındığı öğrenildi.

Protestocular, New Yorklulardan Chase Bank'taki hesaplarını kapatmalarını da istediler.

Protestocular, 2008 krizin ardından 94,7 milyar dolarlık yardım alan bankanın, bunun ardından 14 bin çalışanını işten çıkardığını belirttiler.

Washington Square Park'ta da uzun süre protestolarını sürdüren gruplar, buradan Times Meydanı'na gitti.

Zuccotti Parkı'nda kalan diğer protestocular da yine Times Meydanı'na yürüdü.

Protestocular, kentin en turistik bölgesi olan Times Meydanı'nda yaklaşık 4,5 saat boyunca slogan attılar.

Protestocuların attığı sloganların bazıları şöyle: ''Biz toplumun yüzde 99'uyuz, polis de Öyle'', ''Bankalar kurtarıldı, biz satıldık'', ''Demokrasi buna benzer'', ''Tüm gün, tüm hafta, tüm kış, tüm bahar Wall Street'i işgal et'', ''Bu meydan, bu sokaklar kimin: Bizim'' ''Bütçe açığı nasıl kapatılır: Zengini vergilendir, savaşları bitir'', ''Bankaları denetleyin'', ''Bütün dünya bizi izliyor''.

Times Meydanı'na akın eden turistler ve Broadway şovlarını izlemeye gelenler de adeta bir parti havasında geçen protestoya alkışlarla destek verdiler, protestocuların da sürekli resimlerini çektiler.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Times Meydanı'nda bir ara gerginlik yaşandı.

Protesto bittiğinde 45 kişinin meydanda gözaltına alındığı, kentte tüm gün süren gösterilerde ise 70 civarında kişinin gözaltına alındığı bildirildi.