BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,70
ALTIN 2.410,04
HABER /  GÜNCEL

Netanyahu: İran üzerindeki baskı sürdürülmeli

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, nükleer programı konusunda İran üzerindeki baskıların şu anda hafifletilmesinin "bir tarihi hata olacağını" söyledi.

Abone ol

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, nükleer programı konusunda İran üzerindeki baskıların şu anda hafifletilmesinin "bir tarihi hata olacağını" söyledi.

İsrail parlamentosunun kış oturumlarının açılışını yapan Netanyahu, İsrail'in özellikle şu sırada İran üzerindeki baskılarını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Netanyahu'nun konuşması, Cenevre'de İran ve uluslararası görüşmeciler arasında ülkenin nükleer programıyla ilgili görüşmelerin başlamasının arifesine rastlıyor.

Benyamin Netanyahu, İran'ı en sert şekilde eleştiren kişilerin de yer aldığı parlamentodaki konuşmasında, "İran hükümeti üzerindeki baskılarda en ufak bir gevşemenin ülkedeki uzlaşmaz kesimlere daha da güç kazandıracağını ve İran'ın en büyük dini lideri olan Ayetullah Ali Hamaney'in galip gelmiş sayılacağını" belirtti.

İran'a uygulanmakta olan uluslararası yaptırımlara da değinen Başbakan Netanyahu, tam etki yaratacağı bir sırada yaptırımları kaldırmanın tarihi hata olacağını savundu.

İsrail İstihbarat Bakanı Yuval Steinitz de, İran'ın ekonomisinin çok kötü bir halde olması yüzünden Tahran'ın görüşme masasına yöneldiğini belirterek, "Karşılarındaki ikilem gayet açık olacak: Ekonomilerini kurtarmak istiyorlarsa nükleer projelerinden vazgeçmek zorundalar." dedi.

nde İran'ı temsil edecek olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve Almanya temsilcileriyle masaya oturacak.

Bu görüşmeler İran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ağustos ayında göreve gelmesinden bu yana yapılan, bu türdeki ilk toplantı olacak.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Facebook sayfasında, "Yarın, zorlu ve görece uzun zaman alacak bir yolun başlangıcı olacak. Çarşamba'ya kadar, bir çözüm bulunması için izlenecek yol haritası üzerinde anlaşma sağlanabileceği umudundayım." dedi.