BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Neo Naziler sokaklara döküldü

Aşırı sağcı gruplar ve Neo Naziler Almanya sokaklarında dehşet saçıyor, polis de olaylardan nasibini alıyor

Abone ol

İNTERNETHABER

Berlin'den David Wroe'un haberine göre sağ-kanadın tehlikeli yandaşları olan ayrılıkçı gruplar, fırtına öncesi sessizliğine gömüldüler.

Bu suskun dönemin büyük bir tehlikenin habercisi olduğunu söyleyen Wroe, Neo Nazilerin farklı bir strateji planı belirlediklerini vurguluyor.

Polis memuru Alois Mannich'i evinde yakalayan aşırı sağcılar 'Ulusal direnişe Selam olsun' diyerek memura saldırdı. Kapıyı çalan sağcılar, kapıyı açan memuru 'seni solcu domuz, yüce liderlerimizin yattığı bu topraklarda mezarına bile yer yok' diyerek bıçakladılar.

Kalbini sıyırıp geçen bıçaklamadan yaralı olarak kurtulan polisin durumu iyiye gidiyor, ancak nazilerin yaptıkları her geçen gün daha da şiddetli hale geliyor.
Güney Almaya'nın Passau şehrinde polis şefi olan Mannich, geçen Temmuz ayında hürmet edilen bir neo-Nazi'nin mezarının açılması emrini vermiş ve yasadışı olarak konulan bir gamalı haçı tabuttan çıkarttırmıştı.

Ulusal Demokrat Parti (NPD)'nin kapatılmasını isteyenler için iyi bir neden oluşturan bu bıçaklama eylemi, Neo Nazileri sokaklara döktü. Bunun üzerine ayrılıkçı ve provakatif kişilerin şiddet eylemlerine izin verilmemesini isteyen NPD yetkilileri ortamı sakinleştirmeye çalıştı.

Sağcı eylemler olarak, geçen yıl Passau'da 40 suç kayda geçmişti. Bu yıl rakam 83'e ulaştı. Ayrıca Almanya genelinde Neo Nazilerin işlediği suçların oranı %9 arttı.

Bavyera Eyaleti başkanı Horst Seehofer, Almanya'nın 16 federasyonunu bir araya getirmek ve NPD'nin kapatılmasını sağlamak için bir plan üzerinde çalışıyor. Yabancılar Bakanlığı başkanı Frank-Walter Steinmeier de, Seehofer'i destekliyor ve Passau olaylarının da partinin yasaklanması için bir neden daha yarattığını söyledi.

2003 yılında da Angela Merkel'in danışmanı Gerhard Schroeder, partinin kapatılması için bir dava açmıştı ama yüksek mahkeme davayı düşürmüştü. Nedeni ise, parti içinde bu şiddet olaylarına karşı olanların olduğu yönündeydi ama dışarı sızan açıklamalar, mahkeme heyetinde bu olayları destekleyen yargıçların olduğu yönündeydi.

Parti kapatmaya karşı olan Avrupa'da, yapılması çok zor görünen bu durum nasıl çözülecek bilinmiyor. Ama NPD'nin Neo Nazilere ve her gün artan şiddet olaylarına açıkça destek verdiği, hatta saldırılar için sağcı gençlere bilgi sızdırdığı da net olarak biliniyor.