BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Nedir bu hazımsızlık?

Bu söz Bahçeli ve Baykal'a... Katar sermayesini dillerine dolayanlara Erdoğan sert çıktı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan bazı çevreleri Arap sermayesine ırkçı yaklaşımda bulunmak suçladı. Katar ziyaretini eleştirenlere de tepki gösteren Erdoğan, sermaye ırkçılığı yapıldığını savundu. Erdoğan ayrıca işçilere karşı daha ılımlı mesajlar verdi.

Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

KATAR ZİYARETİNİ ELEŞTİRENLERE YANIT: SERMAYE IRKÇILIĞI YAPILIYOR
 
'Suriye'ye gitme, Araplar tarihte şunu yaptı', 'İsveç'e gitme, gözünün üzerinde kaşı var', 'Katar'a, Yunanistan'a, Bulgaristan'a, Avustralya'ya gitme...' Gitmeyince olmuyor, bunu artık anlamak lazım. Gitmeyince, ihracatımız 36 milyar dolarda kalıyor, 114 milyar dolara çıkmıyor. Bunu görmek lazım. Türkiye 5 yıl öncesine kadar oralarda yoktu.
Küreselleşen dünyada ayrım yapılabilir mi? Katar'dan Mısır'da Arabistan'dan yatırım Türkiye'ye yönelince farklı tavır gösteriliyor. Nedir bu hazımsızlık? Bu açıkça ayrımcılıktır. Bu sermaye ırkçılığıdır.

Cazip gelseydi vatandaşım size "buyrun iktidar" derdi. A ülkesi yatırım yaparsa sorun yok B ülkesi yaparsa o yeşil, kırmızı, siyah. Buna renk allerjisi denir. İstikrar ve güven ortamına vurgu yapıyorum.

FIRSATÇILARA KARŞI İKTİDAR DİMDİK AYAKTA

Şimdi en iyi fırsatı yakaladıklarını zannediyorlar. Kuraklığın üzerine her türlü fırsatı değerlendiriyorlar. Açık söylüyorum başaramayacaklar. Bedel ödettiremeyecekler. Huzurunu bozamayacaklar.

Karşısında dimdik duracak iktidar olacaktır.Türkiye'de güzel şeyler oluyor. Enflasyon tek haneye düşmüş. Bunları görün. Eleştirin ama bir de şunu yaparsak Türkiye daha iyi de gider diye reçete sunun. Yok mu sizin öneriniz?
Gösterdiniz de yapmadık mı o zaman gelin hesabını sorun. Diyemezsiniz, yok ki olmayan şeyi söyleyemezsiniz. İşiniz gücünüz hakarettir.  5.5. yıl öncesinde bankaların vatandaşa verdiği toplam kredi 32 katriyondu 2007 sonunda 215 katrilyona çıktı. Ziraat Bankası artık görev zararı yazmıyor. Halkbankası esnafa yüzde 13'le kredi veriyor. 2 bin işletmeye kredi desteği vereceğiz. Krediler için başvurular 1 Mayıs'ta başlayacak. Yeni uygulamanın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

DEMOKRATİK HAKLARA SET ÇEKEMEYİZ

1 Mayıs dünyanın her yerinde çeşitli şekillerde kutlanıyor. 1 Mayıs'ın kutlanmasında bazı acı hatıralarımız var. Derin hafızasında derin bıraktı. İllegal örgütlerin fırsatı olarak görmek istemiyoruz. 

HAKLARIN ÖNÜNE SET ÇEKEMEYİZ

1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma günü olarak ilan ettik. Birlik ve bütünlüğümüz perçinlensin. Hukukun üstünlüğüne uygun şekilde yönetilmek zorundadır. Demokratik hakların önüne asla set çekemeyiz. Sendikalar için de budur bütün sivil toplum örgütleri için de budur.

Bunun dışında, 'Ben şurayı istiyorum, mitingimi orada yapmam gerekir' demeyiz. Yürüyüş yapacaksak, bize hangi güzergahı tayin ederlerse biz o güzergahta gideriz yürüyüşümüzü yaparız. 'Hayır, ben burada yapacağım' asla demeyiz, diyemeyiz. Neden? Hukukun üstünlüğüne inanmışız. Çünkü ülkemiz bir kanun devletidir ve bu kanun devletinde de bu yasalara uymak zorundayız. Bunun dışında, anıta çelenk konulması...

ETKİNLİK VAR MİTİNG YOK


Tabi ki, gidilir çelenk konulur. Bunları da şüphesiz ki o kuruluşların üst düzey yöneticileri giderler, çelenklerini de koyarlar. Orada yapmaları gereken açıklamalar varsa bu açıklamaları da yaparlar. Ama kalkıp da basın açıklamasını, '5, 10, 20, 30 bin kişiyle yapacağım' dersek, herhalde bu bir basın açıklaması olmaktan çıkar.

Bu, adı konulmamış bir başka iş olmuş olur. Özellikle kamu otoritesinin yok edilmesi, yaşamı olumsuz bir şekilde etkilemeye yönelik adımlar olur. Temenni ediyorum ki bizler nasıl ki 1 Mayısı Emek ve Dayanışma Günü kabul ettiysek, 1 Mayısı barış ve karşılıklı anlayış içerisinde gerçekleştirelim.

İLLEGAL ÖRGÜTLERE İZİN VERMEYİN

Burada bir karara varılır. Öğleden sonra değerlendirme yapılacak. İyi niyetin ve duyarlılık bekliyoruz. İşçi kardeşlerimiz de bizim hangi noktada olduğumuzu bilmeli. Sendikalar illegal örgütlere fırsat vermemeli. Günün ruhuna uygun kutlamalı, ama asla provakatörlere izin vermemelidirler.

EMEKÇİ DOSTU GEÇİNENLER VAR

İşçilerin memurun ödenmeyen paralarını biz ödedik. Hiç bir hükümet yanaşmamıştır. 13 katrilyonu ödedik. Mazeretlerin önüne sığınabilirdik ama emeğe saygı için çalışanın borcunu takır takır ödedik.

Asgari ücretin alım gücünü tarihin en yüksek sevilelerine biz çıkardık. Sosyal güvenlik yasası çıkardık. Cumhuriyet tarihine bakın. Emekçi dostu hükümet bulamazsınız. Çalışanlar lehine bir kaç yasa çıkarıp ömdü boyunca emekçi dostu ilan edilen liderler var bu ülkede.

Bir şeyin kıymeti üzerinden 10 yıl sonra ya da öldükten sonra anlaşılıyor. Yatacaksan 6 ay sonraya gün verdiler. Hep dayılar arandı. Buralardan geçtik. İlacın ikisi var üçü yok.

HALKIN MORAL DEĞERLERİNİ BOZMAYIN

Fakiri zengini istediği hastaneye gidiyor. Hastanede bir olay oluyor bunun faturasını ülke geneline yayıyorlar. Bazen de provokasyon amaçlı yapılıyor. Anlatılanlar çok farklı. Ülkenin sağlık bakanlığını gölgelemeye kimsenin hakkı yoktur. Sen bir tane olayı yakalıyorsun sanki bütün ülkeyi böyle deme hakkına sahip olamazsın. Halkımızın moral değerlerini gölgelememeliyiz.

İstihdam paketi ile çok önemli düzenlemeler getiriyoruz. Ne yaptıysak çalışanların sofrasını büyütmek için yaptık. Bazıları huzur ortamını bozmak için azami gayret gösterdiklerini biliyoruz. Lütfen oyuna gelmeyiniz. Bu vesile ile emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum.