BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.501,20
HABER /  GÜNCEL

Nedim Şener'i bu sorular tutuklattı!

Ergenekon soruşturmasında tutuklanan Nedim Şener ve Ahmet Şık'a, Savcı Öz tarafından hangi sorular yöneltildi?

Abone ol

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteci Nedim Şener ile Ahmet Şık, dün sabaha karşı tutuklandı. İki gazeteci de tüm suçlamaları reddetti. Şener, Ergenekon'un medya yapılanmasından haberi olmadığını, sadece Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olduğunu vurguladı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltında tutulduğu emniyette susma hakkını kullanan Milliyet gazetesi muhabiri ve Posta yazarı Nedim Şener'in savcılıkta ve mahkemede verdiği ifadelerde suçlamaları reddettiği öğrenildi. Tüm sorulara net ve açık yanıtlar veren Şener, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın kitabına katkı yapmadığını, "Ergenekon'un medya yapılanması" içinde yer almadığını, OdaTv operasyonunda tutuklanan Soner Yalçın'la bir ilişkisi olmadığını söyledi.

Tutuklanarak cezaevine gönderilen Şener'e, susma hakkını kullandığı emniyette yöneltiler soruların benzerleri Savcı Zekeriya Öz tarafından soruldu. "Ergenekon'un medya yapılanması içinde yer aldığı" iddiası sorusu üzerine Şener, böyle bir yapılanmadan haberi olmadığını, takım bile tutmadığını, yalnızca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olduğunu belirtti.

Nedim Şener ve gazeteci Ahmet Şık tutuklanırken savcılıkta kendilerine 100'e yakın soru sorulduğu öğrenildi. 'Ergenekon'un medya yapılanması üyesi' olmakla suçlanan Şener ve Şık'a yöneltilen soruların bir kısmına Radikal ulaştı.

NEDİM ŞENER'E: ROLÜNÜZ NE?

- Haklarında işlem yapılan Ergenekon şüphelilerinin TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) dökümlerinin yapılan incelemesinde, Serhan Bolluk, Sevgi Erenerol, Serdar Öztürk, Ergun Poyraz ve Vedat Yenerer ile telefon görüşmeleriniz olduğu tespit edilmiştir. Bu kişileri nerden tanıyorsunuz?

- Ergenekon'dan işlem yapılan Emcet Olcaytu'da elde edilen "nedim şener.doc" isimli word belgesinde; "... Nedim Şener 21 Mayıs 2005 tarihli rapor Uzan İmar Bankası" ibareleri yer alıyor. Emcet Olcaytu'yu tanıyor musunuz? Notta yazan numara size mi aittir?

- Odatv'den ele geçirilen belgelerden ve delillerden sizin Ergenekon terör örgütünün medya yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiğiniz tespit edilmiştir. 'ULUSAL MEDYA 2010' isimli dokümanı kim hazırlamıştır? Rolünüz ne oldu?

- 'ULUSAL MEDYA 2010' dokümanında, Ergenekon ve benzer davaların kamuoyunda inanılırlığının ortadan kalkması, tutukluların serbest kalması ve soruşturmaları yürütenlerin vatana ihanetten yargılanması için kamuoyu oluşturulmasının hedeflendiği görülmüştür. Örgütün bu hedefleri adına neler yapıldı? Siz neler yaptınız?

- 'ULUSAL MEDYA 2010' dokümanında 'Strateji' başlığı altında; "Saldırıların bilinçli olarak TSK ve yüksek yargı başta olmak üzere anayasal kurumlara karşı yürütüldüğü işlenmelidir. Medya gücünü etkin bir şekilde kullanan AKP ve cemaate karşı ulusal medya topyekûn harekete geçirilmeli ve komploları boşa çıkaracak kara propaganda unsurları etkili şekilde kullanılmalıdır" yazdığı görülmüştür. Sizin faaliyetiniz oldu mu?

- Odatv'de yapılan aramada ele geçirilen dijital veriler içerisinde 'Hanefi' isimli word belgesinde "Hanefi'nin kitabı referandum öncesi yetiştirmeli. Nedim'i sıkıştırın hızlandırsın...", "Referandum sürecinde cemaati yıpratmalı ve kamuoyu üzerinde güvenirliliğini azaltmalı; Hanefi kullanılmalı. Avcı ile direkt görüşmeyelim, Nedim'i ve Cumhur'u kullanalım" yazılıdır. 'Haliç'te Yaşayan Simonlar' isimli kitabın yazımında görev almanızdaki amaç nedir? Kitabın yazım aşamasında sizi kimler sıkıştırdı?

- Odatv'de ele geçirilen dijital veriler içersinde 'NEDİM' isimli word belgesinde; "Nedim'in emniyet bağlantıları önemli, irtibatlarını devam ettirsin" yazılı. Dosyanın teknik özelliklerine bakıldığında notların Soner Yalçın tarafından hazırlandığı anlaşılmaktadır. Yalçın sizin emniyet bağlantılarınıza neden önem vermektedir?

AVCI'NIN KİTABINA EKLEME

- 'Haliç'te Yaşayan Simonlar'ın 'Cemaat' başlıklı ikinci bölümü örgütün sizin aracılığınızla müdahale neticesinde sonradan hazırlanarak, 12 Eylül referandumundan kısa süre önce piyasaya sürüldüğünü göstermektedir. Kitaba ekleme fikri nasıl gelişti?

- Ergenekon soruşturması kapsamında İsmail Yıldız'dan elde edilen belge içerisinde; "Hanefi Avcı, Nedim Şener mahlası ile kitap yazarı oldu. Uzanlar ve Çakıcı ile ilgili kitaplar yazıyor. Yakında 'Tayyip Baba'nın Çiftliği' diye belki 'Pamukova çiftliği'yle ilgili de resimli roman yayımlanır" ibareleri var. Avcı ile kitap çalışması yaptınız mı? Avcı'dan bilgi-belge aldınız mı?

- 27.02.2011 günü saat 11.47'de İlhan Kesici ile yaptığınız telefon görüşmesinde özetle; Odatv'de hakkınızda çıkan belgeler ile ilgili bir süre konuştuğunuz ve Soner Yalçın'a dava açacağınızı söylediğiniz, "...bütün bilgisayarları attım" dediğiniz tespit edilmiştir. Örgütsel faaliyetiniz yok ise tüm dijital verileri yok etmenizin sebebi nedir?

GİZLİ GÖREV: PROPOGANDA

Yapılan ihbarda Ergenekon terör örgütü propaganda biriminde çok gizli bir görevli olduğunuz, Ergenekon davasını engellemek için propaganda ve dezenformasyon faaliyetleri yaptığınız, aldığınız talimatlar doğrultusunda kitap ve makaleler yazdığınız belirtilmiştir.

Diğer taraftan Odatv'de yapılan aramalarda elde edilen dijital verilerde; Ergenekon üst düzey yöneticileri tarafından dava sürecini etkilemek, davayı yürüten kamu görevlilerini yıpratmak için bazı kararlar alındığı, sizin de örgütün belirlemiş olduğu 'Ergenekon'un boş bir dava olarak anlatılması', 'Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi operasyonların polis ve savcıdaki F tipi yaptı vurgusu', 'Danıştay'ın türban eylemi olduğu vurgusu' gibi konuların Hanefi Avcı adıyla çıkan kitapta yer almasını sağladığınız, ayrıca örgüt adına Avcı'yla irtibatı sağladığınız anlaşılmıştır.

03.08.2009 günü saat 14.16'da Baki Özilhan ile yaptığınız telefon görüşmesini şifreli bir şekilde yaptınız. Görüşmede "Yani dalgaya yakalanmayalım" diyerek ne ifade edilmektedir? Görüşmede geçen "dalga", "tur", "turist" ve "hava durumu" kelimeleri ne anlama gelmektedir?

AHMET ŞIK'A: JANDARMA KAYDI

- İşçi Partisi Genel Merkezi'nde yapılan aramalarda, 6 sayfalık "Haluk Şahin geldi" ibaresi ile başlayan el yazması doküman ele geçirilmiştir. Bu belgenin bir bölümünde "Sabri Uzun'un karı âleminde fotoları var" şeklinde notların yazılı olduğu görülmüştür. Bu notlardan herhangi bir bilginiz var mı?

- '000KITAP.docx' isimli word dosyasındaki 'İmamın Ordusu' başlıklı kitap çalışmasının içeriğine bakıldığında, değişik yerlerde kırmızı renkle ve büyük harfle yazılmış çeşitli notların bulunduğu, bu notlar içersinde, "Burada DGM iddianamesindeki kaset çözümlerini ayrıntısıyla girebiliriz.", "Emin Arslan olayı ardından Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya ile Faruk Ünsel anlatılacak." "Kitabın ilgili bölümüne Nurettin Veren olayını da eklersek fena olmaz" yazıları görülmüştür. Bu notları kimler yazmıştır? Siz ne tür çalışmalar yaptınız?

- 01.03.2011 günü Ahmet Şık ile Necati'nin telefon görüşmesinde özetle; Odatv'deki belgelerden 2011 Haziran seçimlerinden önce çıkarmaya çalıştığınız kitabı Odatv'de yapılan aramalardan sonra bir an önce yayımlamak için faaliyetler yürüttüğünüz anlaşılmıştır. Ne amaçla bu kararı aldınız? Necati'yle yapmış olduğunuz görüşmede Soner Yalçın'ın yazdığı kitaplarla alakalı "Böyle yazması istenmiştir" demenizin nedeni nedir? Soner Yalçın'ın İsrail'le bağlantılı olduğunu söylemenizin nedeni nedir?

- 25.02.2011 günü saat 18.54'te Ahmet Şık ile X şahsın yaptığı telefon görüşmesinde özetle; Şık'ın "Evi ne zaman basacaklar diye bekliyorum" dediği, X şahısın "Niye, öyle bir şey mi var" dediği, Şık'ın "Oğlum bu Soner Yalçın işine adım karışmış", "Ya bir bilgi notu, benim üzerinde çalıştığım kitap onların bilgisayarında çıktı, nasıl oldu bilmiyorum onların iddiası", "Virüslü e-postayla geldi diyorlar o kitaptan yola çıkarak", X şahsın "Peki senin kitabın notlarının bu adamın bilgisayarından çıkması" dediği, Şık'ın "Not bana ait değil, sanki Ergenekoncular hazırlamış görünüyor", "Orada gözüküyor yani kitabın üç ay önceki hali" dediği tespit edilmiştir. Odatv'de ele geçirilen kitap taslağının 3 ay önceki hali olduğunu nereden biliyorsunuz?

- Bilgisayarınızdaki ön incelemelerde; çok sayıda, word dosyası içerisinde dinleme kaydı olduğu anlaşılan çözüm tutanakları ele geçirilmiştir. Belgelerin oluşturulduğu şirket adının 'Jandarma Genel Komutanlığı' olduğu görülmüş, dolayısıyla jandarma tarafından yapılan dinlemeyle ilgili çözüm tutanakları olduğu anlaşılmıştır. Belgeleri nasıl elde ettiniz, kullandınız mı? Nedim Şener'le birlikte hazırladığınız kitapla bu belgelerin alakası var mıdır?