BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Neden kontrolsüz borca giriyoruz?

Sürekli borçlanıyoruz... Peki borçlarınızın analizini hiç yaptınız mı? İşte paranın uzmanından borç tarifleri;

Abone ol

Borçlandınız ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Hemen telaşlanmayın. Aslında öncelikle neden borca girdiğinizi iyi tespit etmeniz ve ona göre de önlem almanız gerekiyor. İsterseniz sözü fazla uzatmadan paranın uzmanına biraz kulak verelim ve sizler için hazırladığı o çok önemli yol haritasına gözatalım...

Özlem Denizmen/ Paradurumu TV


Nasıl anlatsam, nerden başlasam…
Borcum borcum…
Duygu biraz duygu..
Hımm bütün isteğim buydu…
Biraz nakit biraz kredi…
Kaç karttık o zaman..
Kaç kart kaldık şimdiii…
Borcum borcum…
Bir zamanlar aşık olmuştum…
Almıştım…
Ama şimdi nereye harcadığımı bile unuttum…
Borcum borcum…hmmmm’

Bütün dünya borç kullanıyor. Türkiye’de de hanelerin yarısından fazlası borç ve faiz ödüyor. Ev kredisi, araba kredisi, ihtiyaç kredisi, mevduat kredisi, kredi kartı borcu… Liste uzun. Tabi buna ek bir de varsa aile ferdine, arkadaşa borç…(Tefeci borcu da var). Bir önceki yazımda iyi borç, kötü borç ayrımından bahsetmiştim. Örneğin kendi oturduğun ev için borçlanmak iyi (Paranın nereye gittiği belli), dağ gibi birikmiş ve yaşam stilimizden dolayı oluşmuş borca kötü demiştik (Paranın nereye gittiği belli değil).

Borçtan kurtulmadaki ilk adım, NEDEN BORCA GİRDİĞİNİ anlamaktır. Bu yazımın konusu bu kadar basit. Çünkü bu konuyu çözersek, yolun yarısını kat ettik demek. Gelin beraber deşelim biraz bu konuyu.

İNSAN NEDEN KONTROLSÜZ BORCA GİRER:

1.Sağlık: Her şeyin başı sağlık, burada kendimize iyi bakmaktan başka çare yok. Sağlığımızı finanse etmek istiyorsak sigorta konusunu iyi anlamamız ve uygulamamız gerek. Ama halen, sağlık yüzünden borçlanmışsak da, sağlık olsun diyelim.

2.Acil Durum: Beklenmeyen acil bir durum söz konusu oldu ve bankada duran ‘Acil Durum Para’nız olmadığı için borçlandınız. Tavsiyem bankada üç aylık ev gideriniz kadar nakit (her an nakde dönebilen) para bulundurmanız. Her zaman, her şeye hazır olmak gerek.

3.’Alışveriş Gribi’ Olmak: Harcayabilince güçlü hissederiz. Mutlu oluruz. O yüzden de bazen evimizden istek/ihtiyaç, duygu/mantık süzgecine bakmadan, eşyalar taşana kadar alışveriş ederiz. Tavsiyem, 23 Şubat’ta yazdığım ‘Harcama Taktikleri’ aşısını olmanız.http://mail.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/tsmileys2/03.gif

4.Şirin Gözükmek: ‘Ahmet, sana kendime bile alamayacağım bir hediye aldım, umarım beğenirsin.’…’Emel, lütfen ısrar etme, bugün öğle yemeğini ben ısmarlamak istiyorum’,

Bunları yapacak finansal gücünüz varsa ne ala, ama başkalarının sizi beğenmesini borçla satın almaya gerek yok. Çünkü buna ihtiyacınız yok.

5.Başkasının hayatını yaşamak: Geçen gün bir banka müdiresi anlatıyordu. Son model arabalarla ve pahalı giysilerle gezen bir çiftin sistemden hesaplarına bakmış. Birde ne görsün, borç içindeler ve hiçbir birikimleri yok. Tavsiyem, tüm samimiyetinizle, KENDİ HAYATINIZI YAŞAYIN. O en güzeli, o en kıymetlisi.

6.Artmayan Maaş: Belki beklediğiniz maaş artışı olmadı ve borçlandınız? Demek ki gelirinizin üstünde harcıyorsunuz. Tavsiyem, kazandığınızdan az harcayın.

7.Bütçenizi aşan ev aldınız: Size uygun ev fiyatını iyi tespit etmeniz gerekli. Ayrıca ev masrafları sadece satın almak değil, bakım, gider, vergi… ‘Ev Sahibi Olmak’, Mortgage Refinansman konularını işleyeceğim, sakın kaçırmayın. Ev sahipliği çok önemli.

8.Eşinizden ayrıldınız veya eşinizi kaybettiniz: Sizin ayrıca geliriniz yoksa eşinizle beraberken ki yaşam standartlarını sürdürmek zor olabilir. Örneğin, aynı evde kalmak istiyor musunuz, iki kez düşünün. Böyle bir dönemin getirdiği zorluklardan doğan borçlanma ihtiyacı da olabilir.

9.Geçmişi Yaşamak: Diyelim emeklisiniz ve eski çalışma yıllarınızdaki hayat standardınızdan kopamıyorsunuz. Arabanızın masrafları, oturduğunuz sitenin aidatı, yemek yediğiniz restoranlar…. Başlıyorsunuz bunları kredi kartıyla yapmaya…Ve huzur içinde geçirmeniz gereken dönem dönüyor ‘nasıl anlatsam, nerden başlasam’ şarkısına..

10.Başka birine yardım ettiniz: Ailenize, arkadaşınıza borç verdiniz (Ya da kefil oldunuz ve o ödeyemedi diye siz ödediniz). Yardım etmek için, borç vermek için borçlanmak apayrı bir konu. Neyin doğru olup olmadığını en iyi SİZ tahlil edebilirsiniz. Tavsiyem, samimi olun. Kolayı değil, doğru olanı seçin.

Eğer borç sorunu yaşıyorsanız, öncelikle unutmayın HER BORC ÖDENİR. Ama bir daha tekrar etmemesi için, NEDEN BORCLANDINIZ, onu iyi analiz edin. Sizin tecrübeleriniz neler? Haydi sizde paylaşın, hatalarınız tekrar edilmez, başarılarınız kopyalanır… Dönem paylaşma dönemi, birbirimize destek olma dönemi..

Sağlık, Sevgi ve Para ile kalın,

Özlem Denizmen

www.paradurumu.tv