BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.472,01
HABER /  GÜNCEL

Neden aşı olmadığını açıkladı

Aşı nedeniyle bakanına kızan Başbakan Erdoğan; neden aşı olmayacağına açıklık getirdi; kafalar yine karıştı...

Abone ol

Başbakan Erdoğan TRT 1'de 'Politik Açılım' programına konuk oldu... Gazetecilerin sorusu üzerine neden aşı olmak istemediğini şöyle açıkladı:

''Aşı olmayı düşünmüyorum. Kaldı ki risk yaşı ilan edildi. Bunu kim ilan ediyor? Doktorlar. Bu işin ehli olan tıptaki insanlar bunu tespit ettikten sonra ben kalkıp da 'bunların söylediği yanlıştır' diye bir iddianın içine giremem. Ama bazı şeylerde de inanmam, ikna olmam gerekir. Bu noktadayım. Kaldı ki böyle bir risk yaşını da ortaya koyduktan sonra beni rahatlatıyor. Böyle olduktan sonra ben kendi kararımı daha önceden vermiştim. Sayın Bakanımdan bu aşının yan etkilerinin anlatılmasını istemiştim. Anlatın, bu konuda çok açık olalım, rahat olalım. Herkes bunu bilsin. Bilirkişi olarak profesörler, doçentler çıkarıyorsunuz. Bunlar bunun üzerinde ısrarla dursunlar, anlatsınlar. Faydası zararından daha fazladır ilkesinden hareketle desinler ki; 'En azından çocuklarla ilgili ebeveyn istiyorsa, çocuğunu aşı yaptırsın'. Ama zorla 'biz aşı yaparız' dersek bu olmaz. Çünkü yan etkileri noktasında sıkıntıların olduğu söyleniyor.

BİZE GELEN AŞI İLE ABD'DEKİ FARKLI

Bazı ülkeler bu işe karşı durduklarını söylüyorlar. Amerika'nın kullandığı aşılarda içerikte farklı şeyler olduğu, bize gelenlerde faRklı şeyler olduğu... Bunu en iyi anlatacak olanlar tabii ki o işin ilmini yapanlardır. Önlemler alındı. Önleyici ve koruyucu olmak kaydıyla bu adım atıldı. Zorlayıcı asla olmamalıyız. Yan etkileri varsa, nelerdir bunlar anlatılmalı, faydaları anlatılmalı. Halkımız bu noktada bilinçlendirilmeli. Önüne gelen istediği gibi konuşmamalı.''

HERKES KENDİ KARARINI KENDİ VERSİN

''Bakanımla daha önce bu konuları görüştüm. O gün grup toplantısına giderken yüksek düzeyli siyasilerin bu aşıları olması gerektiği yönündeki açıklamasını arkadaşlarım o gün bana aktardı. Ben daha önce bunu kendisiyle görüşmüştüm. Yaş olarak da risk grubunda olmayınca aşı olmaya ihtiyaç duymadım. Bu konuda herkes kendi kararını verebilmeli.

Ağırlıklı olarak bu aşının yan etkilerinin aktarılmasını istedim. Açık olalım herkes bunları bilsin. Zorlayıcı asla olmamalıyız. Yan etkileri iyi anlatılmalı. Zararları varsa bilinçlendirilmeli. Sağlık Bakanlığı'nın politikasının karşısında değilim.''