BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

Neçirvan Barzani'den Türkiye'ye cevap: Karşı koyarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'petrolün vanası bizde' açıklamasına cevap veren Kuzey Irak Başbakanı Neçirvan Barzani, 'Türkiye ile anlaşmamız var' dedi. Bazani, askeri müdahale durumunda ise karşı koyacaklarını da söyledi.

Abone ol

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'den referandum sonrası Kuzey Irak'a petrol resti çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle ilgili açıklama geldi. Referandumun Türkiye için tehdit olmadığını iddia eden Başbakan Neçirvan Barzani, Türkiye ile yaptıkları anlaşmayı gerekçe göstererek petrolün kesilemeyeceğini ima etti. Referandumun sınırları değiştirmek için bir adım olmadığını da savunan Barzani, Türkiye ve Irak'ın sınırda yaptıkları tatbikatın Kuzey Irak tarafına geçmesi durumunda karşı koyacaklarını söyledi.

Barzani'nin açıklaması şöyle: 

"TÜRKİYE İLE ANLAŞMAMIZ VAR"

"Petrol boru vanası Türkiye'nin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var. Tam tersine biz doğalgaz borusu döşeme çalışması içindeyiz.

"SINIRLARI KESİNLİKLE DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ"

Yapılan referandumun Türkiye Milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemiyoruz. Türkiye ile olan ilişkimiz eskiye dayalıdır ve devam edecektir. Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz. Sınırlar olduğu gibi kalacaktır. Türkiye ile diyaloğu geliştirmek istiyoruz. Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz. Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz.

HAPUR'UN KAPATILMASI: HER İKİ TARAF DA ZARAR EDER

Türkiye bizim dışarıya açılan kapımızdır. Bölge için istikrar faktörü olacağız. Habur sınır kapısının kapatılması kimsenin çıkarına değil, her iki tarafta yaşayan halk zarar eder." 

"TATBİKAT BU TARAFA GEÇERSE KARŞI TAVRIMIZ OLACAK"

Habur'da yürütülen tatbikat ile ilgili: "Tatbikatın sınırlarımızın içine getirileceğine inanmıyorum. Ancak bu tarafa geçmeyi düşünürse kesinlikle buna karşı tavrımız olacaktır. Ancak böyle birşey olacağını beklemiyor ve zannetmiyorum"