BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,79
ALTIN 2.440,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Nazlıaka'dan ODTÜ yolu değerlendirmesi!

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, ODTÜ yolu ile ilgili projenin, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında olduğunu belirterek, "Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı alınmadıkça, bu projelere hiç bir teşvik, onay, izin, y

Abone ol

İNTERNETHABER- Nazlıaka, ODTÜ arazisi içerisinde yapılması planlanan yolla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Yolun; Yüzüncüyıl ve Çiğdem Mahallelerinden geçerek egzos gazı, toz ve gürültüden kaynaklı çevre kirliliği oluşmasına neden olacağını belirten Nazlıaka, yolun ayrıca 1. derece doğal sit statüsü taşıyan ODTÜ ormanlarından geçerek 5 binin üzerinde ağacın kesilmesine neden olacağını iddia etti.

Nazlıaka, Ankara'nın yıllardır özel araç kullanımının azalmasını, raylı sistemler gibi toplu ulaşım araçlarının yaygınlaştırılmasını sağlayacak ulaşım politikalarını tercih etmeyen belediyecilik anlayışı ile yönetildiğini söyledi.

ODTÜ yolu projesinin, 2013 onaylı imar planına göre devlet yolu niteliği taşıdığını ve bu nedenle çevresel etki değerlendirmesine tabi olduğunu ifade eden Nazlıaka, şöyle konuştu:

"Yani bu ihale yapılmadan önce ÇED raporu hazırlanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu proje, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamındadır. Aynı yönetmeliğin 6. maddesinin 3. bendi uyarınca, 'Bu yönetmeliğe tabi projeler için (çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir) kararı alınmadıkça, bu projelere hiçbir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilmez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez' kapsamında değerlendirilmek zorundadır.

Yani faaliyete ilişkin ÇED raporu hazırlanması ve ÇED olumlu kararı alınması zorunluluğu bulunmasına rağmen, ÇED süreci işletilmeden ihaleye açılan, inşaatına başlanan yolun çevresel etkilerinin neler olacağı değerlendirilmemiştir. Bu eksiklik; başta ODTÜ öğrencileri, çalışanları olmak üzere Ankara'da yaşayan yurttaşlar açısından belirsizlik ve güvensizlik halinin oluşmasına neden olmuştur."

Nazlıaka, Suriye'ye ait helikopterin Türk savaş uçağınca düşürülmesi ile ilgili soru üzerine, "Türkiye'nin burada duracağı nokta Suriye ile ilişkilerin, siyasi mekanizmalarla çözülmesi yolu olmalıdır. Bizim savaş çığırtkanlığını bırakmamız gerekir. Zor olan, her koşulda barışı savunmaktadır, bizim buradadaki duruşumuz barıştan yanadır" dedi.