BIST 9.998
DOLAR 32,34
EURO 34,87
ALTIN 2.405,28
HABER /  GÜNCEL

'Nazi gardiyanı' davasında karar bekleniyor

Alman mahkemesi, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi işgali altındaki Sobibor kapmında 28 bin Yahudinin öldürülmesinde rolü olduğu öne sürülen 91 yaşındaki Demjanjuk ile ilgili kararını açıklamaya hazırlanıyor.

Abone ol

İkinci Dünya Savaşı sırasında 28 binden fazla Yahudinin öldürülmesinde rolü olduğu iddiasıyla Almanya'nın Münih kentinde yargılanan John Demjanjuk hakkındaki karar bugün açıklanacak.

2 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri tarafından Almanya'ya iade edilen 91 yaşındaki Demjanjuk, Nazi işgali sırasında, Polonya'daki Sobibor kampında gardiyan olduğu iddiasını reddediyor.

Naziler bu kampta binlerce Yahudiyi öldürmüştü.

Demjanjuk, memleketi Ukrayna'da Kızıl Ordu için çarpışırken Almanlar tarafından yakalandığını ve kampta bir savaş esiri olarak tutulduğunu söylüyor.

John Demjanjuk'un Sobibor'da gardiyanlık yaptığına ilişkin bir tanıklık yok.

Kimlik kartı sahte mi?

Alman savcılar, Demjanjuk'a ait 1943 tarihli bir SS kartı olduğunu söylüyor. Savunma avukatları ise bu kimlik kartının sahte olduğunu ve Sovyet istihbarat servisi KGB tarafından hazırlandığını belirtiyor.

1952 yılında ABD'ye mülteci olarak gelen ve Ohio'da bir otomobil fabrikasında çalışmaya başlayan Demjanjuk hakkında ilk savaş suçları davası 1977'de açıldı.

Demjanjuk 1986 yılında İsrail'e iade edilmiş ve insalığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idama mahkum edilmişti.

Soykırımdan sağ kurtulanlar, Demjanjuk'un Treblinka ölüm kampında acımasızlığıyla ünlü Nazi gardiyanı "Korkunç İvan" olduğunu öne sürmüştü.

Fakat daha sonra İsrail Yüksek Mahkemesi, Sovyet belgelerine dayanarak Demjanjuk'un ''Korkunç İvan'' olmadığına hükmetmiş ve idam kararını bozmuştu.

İsrail'den ABD'ye dönen Demjanjuk, toplama kamplarında gardiyanlık yaptığını ABD'ye iltica başvurusunda gizlediği gerekçesiyle 2002 yılında vatandaşlıktan çıkarıldı.

Sağlık durumu iyi olmayan ve mahkemeye tekerlikli sandalyeyle getirilen Demjanjuk'un suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor. Ancak mahkemenin kararını verirken, Demjanjuk'un İsrail'de yedi yıl hapis yatmasını da gözönüne alabileceği belirtiliyor.