BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  GÜNCEL

Nazi döneminden kalma eserler İsviçre'de sergilenecek

Bern Sanat Müzesi, Adolf Hitler’in koleksiyoneri Hildebrand Gurlitt'in oğlundan kalma yüzlerce eseri kabul etti. Yağmalandıklarından şüphelenilen eserlere ise müzede yer verilmeyecek.

Abone ol

İsviçre'deki Bern Sanat Müzesi, Nazi döneminde Adolf Hitler’in koleksiyoneri olan Hildebrand Gurlitt'in biriktirdiği yüzlerce sanat eserini sergilemeyi kabul etti.

Bern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Christoph Schaeublin, kararlarını Berlin'de düzenlediği bir basın toplantısı ile duyurdu.

Christoph Schaeublin, Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında yağmaladıklarından şüphelenilen hiçbir eserin ise sergilenmeyeceğini belirtti.

Schaeublin koleksiyondaki yağmalanmış eserlerin tümünün sahiplerine iadesi için de Alman yetkililerle birlikte çalışma sözü verdi.

Max Liebermann, Henri Matisse and Carl Spitzweg’e ait üç eser hemen sahiplerine teslim edilecek.

Beş yüze yakın eserin ise gerçek sahipleri bulunana kadar Almanya'da kalması bekleniyor.

Yüz binlerce dolar değerinde

Hildebrand Gurlitt'in oğlu Cornelius içlerinde Pablo Picasso ve Claude Monet'nin eserlerinin de bulunduğu yaklaşık 1 milyar 350 milyon dolar değerindeki koleksiyonu yıllarca saklamıştı.

Alman yetkililer, 2012'de vergi kaçakçılığı soruşturması kapsamında Gurlitt'in Münih'teki evinde bulunan 1280 esere el koymuştu.

Gurlitt Mayıs ayında öldüğünde, Bern Sanat Müzesi'ni tek mirasçısı ilan etmişti.

Müze koleksiyonun tümünü kabul etseydi, hem eserlerin mülkiyetiyle ilgili yıllarca sürebilecek ve pahalıya mal olabilecek bir hukuk mücadelesine girecek hem de itibarı zedelenecekti.

Bern Sanat Müzesi Almanya ile yaptığı anlaşma ile bunun önüne geçmiş oldu.