BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  GÜNCEL

NATO'dan sivillerin ölümü için özür

Afganistan'da NATO önderliğindeki uluslararası güç, ülkenin güneybatısında sivillerin ölümüne yol açan hava saldırısı nedeniyle özür diledi.

Abone ol

Afganistan'da NATO liderliğindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF, Cumartesi günü düzenlenen hava saldırısında sivillerin ölümü nedeniyle özür diledi.

Üst düzey NATO generallerinin yaptığı açıklamada, baş önceliğin sivil can kayıplarını önlemek olduğu ve bu tür vakaların ciddiye alındığı belirtildi.

Ortak açıklama General David Petraeus, Korgeneral David Rodriguez ve Deniz Kuvvetleri'nden tümgeneral John Toolan'dan geldi.

Açıklamada, hava saldırısının Amerikalı bir deniz piyadesinin öldürülmesini takip ettiği ve beş isyancının Nevzad bölgesinde saklanıp çatışmaya devam ettikleri ifade edildi.

Generaller saldırının düzenlendiği evlerde sivillerin de olduğunu kabul ederken, ölü sayısını dokuz olarak belirtti.

Afgan yetkililer daha önceki açıklamalarında 12 çocuk ve iki kadının öldüğünü bildirmişlerdi.

Ortak açıklamada yaşananlara ilişkin kapsamlı bir soruşturmanın çoktan başlatıldığı ve ISAF'ın, "Afgan kültürüne uygun şekilde ölenlerin aileleri için gerekeni yapacağı" dile getirildi.

Hamid Karzai dün yaptığı açıklamada, sivillerin öldüğü hava saldırısının "ciddi bir hata ve cinayet olduğunu" söylemiş ve Amerikalı yetkililere bu konudaki 'son uyarısını' yaptığını vurgulamıştı.

'Ciddiye alıyoruz'

Beyaz Saray da ABD'nin, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin endişelerini "çok ciddiye aldığını" bildirdi.

NATO Cumartesi günü Amerikan deniz piyadelerinin saldırıya uğradığı Nevzad bölgesine hava saldırısı düzenledi.

Ancak Taliban savaşçılarını hedef alması gereken saldırıda sivillerin yaşadığı iki ev vuruldu, evdeki 12 çocuk ve 2 kadının hayatını kaybettiği açıklandı.

Saldırıda yakınlarını kaybedenler ise öfkeliydi.

Sera Kala köyünden Helmand'ın başkentine taşıdıkları cesetleri gazeteciler ve yetkililere gösteren köylüler, "Bunlar mı Taliban?" diye haykırdı.

NATO saldırılarında çok sayıda sivilin ölmesi, uzun süredir ülkedeki uluslararası güç ile Afgan hükümeti ve kamuoyu arasında gerilim yaratıyor.

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai son olarak NATO'yu özellikle gece saldırılarında yaşanan bu kayıpları önleme konusunda üzerine düşeni yapmamakla eleştirmişti.