BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.431,17
HABER /  GÜNCEL

NATO'dan Libya için yeni uçak taahhüdü yok

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı, Libya operasyonu için ilave uçak taahhüdünde bulunmadan sona erdi. Libya'da NATO uçakları bombardımana devam ediyor.

Abone ol

Nato dışişleri bakanlarının Berlin'deki toplantısı Libya'daki operasyona daha fazla uçak verileceği yolunda bir taahhüt olmadan sona erdi.

ABD ve İtalya'dan kara operasyonlarına katılacakları yolunda bir işaret de alınmadı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kaddafi iktidarda olduğu sürece Libya'da sivillere yönelik tehdidin ortadan kalkmayacağını söyledi.

Genel Sekreter bununla birlikte NATO'nun operasyonun hedefini sivilleri korumak olarak belirleyen BM kararına uyduğunu vurguladı.

Libya'da Albay Muammer Kaddafi'ye karşı isyanın başladığı Şubat ayından bu yana, Kaddafi yanlısı güçlerle isyancılar arasındaki çatışmalar sürüyor.

NATO pilotları BM kararına dayanarak, Libya üzerinde uçuş yasağı uygulamaya ve sivilleri korumaya yönelik bir operasyon yapıyorlar.

Mevcut BM kararında Libya'da rejim değişikliğinden söz edilmiyor, ancak İngiliz, Fransız ve Amerikalı liderlerin imzasını taşıyan bir ortak mektupta, Kaddafi iktidarda olduğu sürece barış olamayacağı vurgulandı.

Yetki aşma tartışması

NATO Genel Sekreteri Rasmussen Berlin konferansında müttefiklerin Libya operasyonu için gerekli ilave uçakları vereceklerine dair belirtiler olduğunu söylemişti.

Ancak ABD Başkanı Barack Obama, operasyonla Libya'da bir katliamın önlendiğini söylemesine karşın, uçuş yasağını uygulamak için ABD'nin daha fazla katılımına gerek olmadığını kaydetti.

Operasyona ilave savaş uçağı vereceği düşünülen İtalya da böyle bir adım atmadı. İtalya hava üslerini NATO'nun kullanımına açmış durumda. Ancak sağladığı 8 uçak sadece keşif uçuşları ve gözlem için kullanılıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise, NATO'nun BM kararındaki görev yetkisini aştığını ifade ederek, derhal bu konuda izlenen politikada değişiklik yapılması çağrısında bulundu.

Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet de, daha önce Fransız radyosuna verdiği demeçte, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi devirmenin 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında belirtilen hedeflerin dışına çıktığını söyledi ve Konseyin yeni bir karar almasına ihtiyaç olabileceğini belirtti.

NATO'nun Libya'daki hava saldırılarına ittifakın sadece 6 üyesi katılıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron bugün İngiliz The Times, Fransız Le Figaro ve International Herald Tribune gazetelerinde yayınlanan ortak mektuplarında, NATO'nun sivilleri korumak için askeri operasyonu sürdürmesi gerektiğini belirtmişlerdi.

Üç lider aynı zamanda, Kaddafi'nin iktidarda kalmasına izin vermenin "Libya halkına ihanet" olacağını vurguladı.

Mektubun üç liderin Kaddafi karşısında ortak bir cephe oluşturduklarını göstermeyi amaçladığı değerlendirmesi yapılıyor.

Hava saldırıları sürüyor

Libya'da Kaddafi'ye bağlı güçlerle isyancılar arasındaki çatışmalar ve NATO bombardımanı da devam ediyor.

Libya devlet televizyonu NATO uçaklarının Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte ile başkentin güneyindeki Aziziye kentini vurduğunu duyurdu.

Kaddafi'ye bağlı güçlerin bugün ülkenin batısında isyancıların elindeki Misrata kentine roket saldırısı düzenlediği yolunda da haberler alındı.

İsyancılar dün de Misrata'da Kaddafi yanlılarının düzenlediği saldırıda 23 kişinin öldüğünü bildirdiler, ancak her iki haber de doğrulanamadı.

Misrata'daki isyancılar iki aydır saldırılara direniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, kentte bir katliam olmasını önlemek için NATO'nun hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Hague, NATO'nun sivillere zarar vermeme kaygısıyla faaliyetlerini sınırladığını, ancak yine de muhtemelen kentin Kaddafi güçlerinin eline geçmesini engellediğini kaydetti.