BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

NATOdan geriye NA kalır

Bu kriz Türkiye'yi NATO'dan ayırır mı? Rusya'dan çarpıcı bir yorum...

Abone ol Rusya'da Kremlin Sarayı’nın sesi olarak bilinen yorumcu gazeteci Mihail Leontiyev, Türkiye ile Irak arasındaki krizle ilgili yaptığı analizde, ABD’nin Irak politikasının bu şekilde devam etmesi durumunda NATO’nun Türkiye’yi kaybedeceğini, ’Türkiye’siz NATO’dan ise geriye NA’ kalacağı yorumunu yaptı.

Rusya televizyonu birinci kanalı ORT ana haber bülteninde Türkiye’ye geniş yer ayıran Leontiyev, şöyle konuştu:

"2 Kasım tarihinde ABD Dışişleri Bakanı Rice Ankara’ya geliyor. Amacı Türkiye’yi K.Irak’a müdahaleden caydırmak. Probleminin köküne baktığımızda ilginç bir manzara oluşuyor. Türkiye düne kadar sadece ABD’nin yakın müttefiki değil, aynı zamanda NATO dediğimiz batı askeri ittifakı içinde ABD’den sonra en güçlü ikinci orduya sahip ülke. Irak’ın üç parçaya bölünmesi stratejisini benimsemiş görünen ABD, bu çizgide yürümeye devam ederse NATO, güney kanadının yegane ve bir numaralı kuvveti Türkiye’yi kaybeder. Türkiye NATO ile yollarını ayırma kararı alırsa NATO’dan geriye sadece NA kalır."

ABD’nin izlediği politikayı mizahi bir dille eleştiren Leontiyev, "ABD’nin flört edercesine desteklediği bölgedeki Kürt devleti oluşumu kendi topraklarındaki güvenliği bile sağlayamıyor. Washington’un Ankara’nın damarına basa basa bölgede yürüttüğü politikaları bu yüzden çılgınlık olarak tanımlamak gerek" dedi.