BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.432,19
HABER /  GÜNCEL

NATO'daki koltuğa Balyoz darbesi

NATO Uluslararası Askeri Karargah (IMS) Lojistik ve Kaynaklar Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Akkoç’un Balyoz davasındaki tutukluluğu sürünce özel kriterleri nedeniyle getirildiği koltuğu düştü, yapıda Türkiye’nin temsilcisi kalmadı.

Abone ol

NATO Savunma Direktör Yardımcısı olarak kordiplomatik görev yapan Tuğg. Akkoç, Balyoz davasındaki yakalama emrine uyup mahkemeye çıkmasına rağmen 19 ay önce tutuklanmıştı. Avukatı Ramazan Bulut, NATO Savunma Direktörlüğü görevinin düşmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Bu kordiplomatik bir görev ve atamayla değil, seçimle belirleniyor. Türkiye’ye verilmiş bir kadro yok. Bu göreve getirilmek için NATO’nun belirlediği bazı kriterler var, liyakatle ilgili, Türkiye seçip göndermiyor. Hangi personel bu kriterlere haizse ve hangi ülkenin personeliyse o atanıyor. Sadece yabancı dil değil, askeri yeterlilik, mülakat. Hakan Akkoç’un tutukluluğu sürdüğü için birkaç ay önce bu kadro düştü, Türkiye, tarihinde ilk kez üstlendiği NATO savunma direktörlüğü koltuğunu kaybetti. Hakan Akkoç’a söylemiştik yakalama kararı çıktı, gelme diye. Gelmeseydi ordudan istifa etse belki devam edecekti NATO’daki görevine. O kadar önemli ve kalifiye bir görev bu.”

ÜÇLÜ KARARNAME

Tuğg. Hakan Akkoç, 55. Mknz. P. Tug. Komutanı (Kırklareli) iken kriterleri uyduğu için, NATO’nun talebi üzerine 2 yıl önce Cumhurbaşkanı, Başbakan ve MSB imzalı üçlü kararnameyle Uluslararası Askeri Karargah (IMS) Lojistik ve Kaynaklar Başkan Yardımcılığı’na atandı. Belçika’da, NATO şemasındaki üç savunma direktöründen biri olarak kordiplomatik görev yapan Tuğg. Akkoç’un ismi, Balyoz davası belgelerinin ünlü EK-A listesinde çıktı. Balyoz şüphelisi, 40’ı muvazzaf general ve amiral 102 subay hakkında çıkarılan yakalama emri üzerine 2011 Şubat ayında Türkiye’ye ifade vermeye geldi. İfadesinde, “Balyoz seminerinin yapıldığı tarihlerde yurtdışı görevindeydim, adımı bu listeye yazanlardan şikayetçiyim” demesine rağmen tutuklandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili konuşmasında “NATO’daki görevini bırakıp gelip teslim oldu. Bu inceliktir” sözleriyle onu işaret etmişti.