BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,18
HABER /  DÜNYA

NATO toplantısında kriz çıktı! Trump tehdit edip istediği parayı aldı!

Brüksel'de toplanan NATO Liderler Zirvesi'nde kriz çıktı. ABD Başkanı Donald Trump diğer liderleri, "Ya ödemeleri artırırsınız ya da ABD NATO'dan ayrılır" diye tehdit etti... Liderler tekrar olağanüstü toplandı. Toplantı sürerken Trump, 'ödemeler artırılacak" dedi. Toplantı sonrası Fransa lideri Emmanuel Macron Trump'ı yalanladı.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO müttefiklerinin savunma harcamaları taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ABD'nin NATO ittifakından çıkacağı tehdidinde bulundu. Litvanya Cumhurbaşkanı, "Trump bize 'harcama taahhütlerinizi yerine getirmezseniz NATO'dan çıkarız' dedi" açıklaması yaptı. Olağanüstü toplanan liderler zirvesi sürerken Trump toplantıdan ayrılıp, "Müttefikler askeri yardımları artırma konusunda karar aldı" dedi. Fransa Başbakanı Emmanuel Macron Trump'ı yalanladı.

TRUMP'IN TEHDİDİ SONRASI OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI... NATO kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise Trump'ın sert çıkışının NATO ortaklarıyla düzenlenen oturumda rahatsızlığa neden olması üzerine liderler, Gürcistan ve Ukrayna ile yapılan toplantıya ara verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 29 lideri olağanüstü oturumda bir araya getirdi. 

ZİRVEYİ YARIDA KESİP AÇIKLADI... Trump, olağanüstü toplantıyı yarıda keserek medyanın karşısına çıktı ve krizi yatıştırıcı açıklamalar yaptı. ABD Başkanı Trump, "NATO'dan ayrılacak mısınız sorusuna, "Sanırım bunu yapabilirim ama buna gerek yok. İki gün önce çok sert konuştum ama bugün NATO çok daha güçlü. Diğer ülkeler katkı vermezse memnun olmayız. ABD'ye adil davranılmıyordu ama bu değişti. NATO'ya inanıyorum" yanıtını verdi. 

İşte Trump'ın açıklamasından satır başları...

- Diğer ülkeler NATO harcamalarını arttırmayı kabul etti.
- NATO ülkeleri savunma harcamalarını yüzde 2'ye yükseltmeyi kabul etti. Bu rakama ulaştıktan sonra daha da yukarısını konuşabiliriz. Yüzde 4'ün uygun olduğunu düşünüyorum.
- NATO'nun yükünün yüzde 90'ını ABD'de çekiyordu.
- ABD'nin NATO'ya olan bağlılığı halen çok güçlü.
- Rusya'yla anlaşabileceğimizi düşünüyorum.
- Almanya savunma harcamalarını artırıyor artık...
- Rusya'dan gelen boru hattını ne yapacağımızı çözmek zorundayız. 
- Gelecek hafta AB'yle ticaret hakkında konuşmak için toplanacağız. 

MACRON'DAN SON DAKİKA YALANLAMASI... Trump'ın NATO'dan çıkma gibi tehditlerle diğer liderleri savunma harcamalarını hemen şimdi artırmaya ikna ettiği açıklamasına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan yalanlama geldi: "GSYİH'nin yüzde 2'sini savunmaya harcamayı 2024'te gerçekleştireceğiz." ABD Başkanı'nın ardından basın toplantısı düzenleyen Macron, ''Trump asla NATO'dan çıkmakla tehdit etmedi, ne özel görüşmelerde ne herkese açık görüşmelerde bir an bile böyle bir tehditte bulundu'' dedi. 

'ZİRVE SONUÇ BİLDİRİSİNDE NE YAZIYORSA, O'... Trump'ın diğer liderlere GSYİH'nin yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırma hedefini 2024'te değil de hemen gerçekleştirme talebini kabul ettirdiği açıklamasını yalanlayan Fransa Cumhurbaşkanı ''Dün çok ayrıntılı bir zirve sonuç bildirisi yayımladık. 2024'te yüzde 2 hedefini teyit ediyor. Hepsi bu'' diye konuştu.

'İYİ FİKİR DEĞİL'... Macron, Trump'ın talep ettiği gibi NATO üyelerinin savunma harcamalarını GSYİH'nin yüzde 2'sinden 4'üne çıkarması hedefinin konulmasının 'iyi bir fikir olduğuna inanmadığını' da dile getirdi. 

'SAYGILI' ATIŞMA...  Trump'ın zirve öncesinde ve sırasında başta Almanya olmak üzere NATO müttefiklerini eleştiren tweetleri ve açıklamaları hatırlatıldığında, Macron, zirvede görüşmelerin ölçülü ve saygılı ortamda gerçekleştiğini söyledi. ''Tartışmalar farklı bir tonda geçti, saygılıydı'' dedi.

Trump, Erdoğan'la sohbet için Batılı liderleri başından savdı!Trump, Erdoğan'la sohbet için Batılı liderleri başından savdı!Trump, Erdoğan'la sohbet için Batılı liderleri başından savdı!Trump, Erdoğan'la sohbet için Batılı liderleri başından savdı!HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN