BIST 10.644
DOLAR 32,19
EURO 35,02
ALTIN 2.503,80
HABER /  GÜNCEL

Nakite talep azalıyor

Araştırmadan çıkan sonuca göre Türkiye'de alışverişte kredi kartının payının yükseldiği bildirildi.

Abone ol


MasterCard Türkiye, son 5 yıldır tüketicinin nabzını tutan MasterIndex araştırmasının kartlı yaşamın gelişimine ve beklentilerine ışık tutan sonuçlarını, İstanbul'da açıkladı.

MasterIndex araştırması, 'MasterIndex ile 5 Yıl' ismiyle kitaba dönüştürüldü. Kitapta, ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu'nun, Türk halkının hem güncel, hem de geleneksel alışkanlıklarını araştırma sonuçları ile betimlediği karikatürlere de yer veriliyor.

MasterCard Avrasya Genel Müdürü Özlem İmece ve Üye İlişkileri Direktörü Karin Dalva, düzenledikleri basın toplantısında, 2003 yılı Aralık ayında gerçekleştirilen son araştırma verilerini açıkladılar.

Ayda 4 kez kullanıyoruz

Araştırma 15 yaşın üzerinde Türkiye'nin 7 bölgesini kapsayan ve Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden bin 200 kişi üzerinde yapıldı.

Veriler, en büyük rakip olan nakitin kan kaybettiğini ortaya koyuyor. Yıllara göre kıyasla, sadece yüksek harcama tutarlarında değil, ortalama ve düşük harcama tutarlarında da kartlı alışverişte artış görülüyor.

Ankete katılanların 'Üzerimde yeterli nakit varsa her zaman nakit kullanmayı tercih ederim' diyenlerin oranı 2002 yılı Mayıs ayında yüzde 28 iken, Aralık 2003'de yüzde 13 oldu. Kart sahiplerinin kredi kartlarını ayda ortalama 4 kez kullandığı ortaya çıktı.

Cüzdanlarda 2 kart var

Cüzdanlarda ortalama 2 kredi kartı bulunuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 52'si bir adet kredi kartına sahip.

Bireylerin yüzde 74'ünde bir banka kartı var. Sosyo ekonomik düzeye ve yaş grubuna göre değerlendirildiğinde, banka kartı ve kredi kartı sayısı üst sosyo ekonomik gruplara gidildikçe ve yaşla doğru orantılı büyüyerek artıyor.

Taksitlendirme yaygınlığı artırdı

Kredi kartlarında taksitlendirme özelliği, en önemli sık kredi kartı kullanma nedeni olarak öne çıkıyor.

Kadınlar için taksitlendirme daha önemli iken, erkekler kartta yüksek limite, dolayısıyla prestije daha çok önem veriyor.

Veriler, erkeklerin kart sadakatinin kadınlara oranla daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

10 milyon liradan sonra

Alışverişlerde kredi kartının payı yükseliyor. Bölgelere göre dağılımda ise kredi kartını en çok Ege ve Marmara Bölgesi kullanıyor. Bir ayda yapılan harcamaların yarısına yakını kredi kartı ile yapılıyor. Harcamalarda kredi kartı payının en az yer tuttuğu bölge ise Karadeniz olarak saptandı.

Araştırmaya göre, 10 milyon liranın üzerindeki alışverişlerde kredi kartı akla geliyor. Ortalama 58 milyon liralık alışverişlerde kredi kartı cüzdanlardan çıkıyor.

'Hemen ev alırım'

Araştırmada, 'Elinize fazladan 20 bin dolar geçse ne yaparsınız' sorusuna ortalama yüzde 42 oranında 'ev alırım' yanıtı geldi. Bunu yüzde 21 ile tasarruf ve otomobil,, yüzde 15 ile gezi-eğlence izledi. Bir değerlendirme yapan MasterCard Genel Müdürü Özlem İmece, 'Hala nakit toplumuyuz. Maliye Bakanı (kart kullanım alanını yaygınlaştıracağız) dedi. Kaydi ekonomi yaratmak istiyorsak kartlı ödeme sistemlerini yaygınlaştırmamız lazım' dedi. İmece, enflasyonun düştüğü bir ortamda banka kartları kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğinin önemine işaret ederken, 'TL'den 6 sıfırın atılmasıyla da bozuk paralar daha fazla olacak, bu nedenle banka kartı kullanımı yaygınlaşmalı' dedi

Kaynak : Akşam