BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.426,39
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Müziğin kalbi Türkiyede atacak

Müzik adamaları gelecek ay düzenlenecek dev organizasyonda Türkiye'de buluşacak.

Abone ol

Klasik müziğin ve sahne sanatlarının beşiği olan Avrupa'nın dört bir yanından gelen müzik adamları, gelecek ay düzenlenecek dev organizasyonda Türkiye'de buluşacak. Türkiye'den 5 festivalin kabul edildiği Avrupa Festivaller Birliği'nin (EFA) genel kurulu ve konferansı, 24-27 Nisan tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilecek.

Üyelerini belli kriterler gözeterek kabul eden 56 yıllık köklü bir birlik olan 4 ayrı Avrupa sanat ağını kapsayan 500 festivale hizmet veren Avrupa Festivaller Birliği'nin toplantısı, 150 delegenin katılımıyla Antalya'daki Sheraton Oteli'nde yapılacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle düzenlenen etkinliğe, İstanbul Uluslararası Müzik Festivali, Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Uluslararası İzmir Festivali ile Mersin Uluslararası Müzik Festivali yetkilileri de katılacak.

Avrupa Festivaller Birliği tarafından ''Kültürlerarası Diyalog Yılı'' olarak ilan edilen ve Ocak ayında imzalanan deklarasyona, genel kurulda Türkiye de imza koyacak.

Etkinlik kapsamında, 25 Nisan'da Kültürlerarası Diyalog Deklarasyonu imzalanacak ve düzenlenecek basın toplantısında genel kurula dair açıklamalar yapılacak. Toplantının ardından Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Atatürk Kültür Merkezi'nde konser verecek. Orkestrayı şef Emin Güven Yaşlıçam'ın yöneteceği konserde, piyanist Leonel Morales sahne alacak. Konserde, Rachmaninov'un ''3. piyano konçertosu'' seslendirilecek.

TÜRKİYE'Yİ AHMET SAY İLE DOĞAN HIZLAN TEMSİL EDECEK

Genel kurulun yanı sıra, etkinlik kapsamında kültürlerarası diyalog konusunun ağırlıklı olarak ele alınacağı konferans da düzenlenecek.

Konferansta Türkiye adına, müzik yazarı Ahmet Say ile gazeteci Doğan Hızlan konuşma yapacak ve bildirilerini sunacak.

Genel kurul ile konferansa katılan delegeler, 24 ve 26 Nisan'da Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Okan Demiriş'in ''IV. Murat'' operası ile Merih Çimenciler'in ''Harem'' balesini izleyecek.

EFA Genel Kurulu'na katılan delegeler, Türkiye'nin tarihi ve turistik güzelliklerini de görme fırsatını bulacak. Delegeler için Antalya Arkeoloji Müzesi, Kaleiçi, Side ve Aspendos antik tiyatrolarına gezi düzenlenecek.

''MÜZİĞİN KALBİ ANTALYA'DA ATACAK''

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, etkinliğin uluslararası sanat yöneticilerinin bu kapsamdaki en büyük ve ilk buluşması olduğunu söyledi.

Bu organizasyona büyük önem verdiklerini ve konukları en iyi biçimde ağırlamak için titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Gökmen, ''Müziğin kalbi 3 gün boyunca Türkiye'de atacak. Antalya'da festivalin önde gelen isimleri olan 150 delegeyi ağırlayacağız'' dedi.

Gökmen, Türkiye'den 5 festivalin EFA'nın üyesi olduğunu, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nin de 24 Ekim 2003 tarihinde birliğe kabul edilerek dünyadaki diğer festivaller arasındaki saygın yerini bir kez daha kanıtladığını ifade ederek, ''Bu birliğe ülkemizden 5 festivalin kabul edilmesi gurur verici. Ancak, 5 milyon nüfuslu Finlandiya'da 32 senfoni orkestrasının bulunduğu ve bunların da devlet tarafından desteklendiği düşünülürse daha büyük adımların atılması gerekiyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin, özellikle son yıllarda nitelikli sanat kurumlarıyla kendini her platformda gösterdiğini dile getiren Gökmen, bu etkinliğin de hem Türkiye'de kültür ve sanatın geldiği yeri göstermesi, hem de ülke tanıtımı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN YAPITLAR

Etkinlik kapsamında Antalya Devlet Opera ve Balesi ile Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın da sahne alacağını anlatan Gökmen, bu eserlerin yetkili kurullarda ele alınarak titizlikle belirlendiğini söyledi.

Gökmen, burada ''IV. Murat'' operası ile ''Harem'' balesinin izleyici karşısına çıkacağını belirterek, ''Türk opera ve balesinden örnekler verebilmek için gayret sarf ettik'' dedi.

Türkiye adına müzik yazarı Ahmet Say ile gazeteci Doğan Hızlan'ın konuşma yapacağını ifade eden Gökmen, organizasyondaki bildirilerin din, kültürlerarası diyalog, müzik, edebiyat gibi konularda olacağını kaydetti.

Gökmen, organizasyonda İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca simültane çevirilerin yapılacağını sözlerine ekledi.