BIST 10.508
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.474,98
HABER /  GÜNCEL

Mutluluk kaynağı besinler

İçinde "Endorfin" adlı maddenin bulunduğu besinlerin, kalorileri hesaplanarak yenildiğinde insanları mutlu ediyor.

Abone ol İŞTE, MUTLULUK KAYNAĞI GIDALAR...

İçinde 'Endorphin' (Endorfin) adlı maddenin bulunduğu muz, portakal, çikolata ve dondurma gibi besinler, kalori miktarları hesaplanarak yenildiğinde insanları mutlu ediyor. 

'Endorphin' maddesinin en çok bulunduğu besinler ve etkileri şunlar:

Çilek: C vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alıyor. Çilek, bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırıyor. Yüksek tansiyonu düşüren çilek, damarları temizliyor ve kansere karşı da vücudu koruyor. Ayrıca böbrekte kum ve taş oluşmasını önlüyor.

Muz: Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorphin deposu. Kendisini güçsüz ve sinirli hissedenlerin hemen bir muz yemesi gerekiyor. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve, özellikle sinir hastası olanlar için çok faydalı.

Üzüm: Uzmanlara göre, üzümde, direkt olarak kana karışan yüzde 20 oranında şeker bulunuyor. Bedenen ve zihnen çalışanlar için çok iyi bir meyve olan üzümün gıda şekli anne sütüne benziyor. Üzüm ayrıca, barındırdığı bol demir sayesinde kan yapıcı özelliğe sahip. Yüz ve boyuna sürülen taze üzüm suyu, cilde dirilik veriyor.

Portakal: C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insanlara dinamizm veriyor. Portakalın içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Bacaklardaki varise iyi gelen portakal, vücuttaki direnci arttırıyor, grip ve nezleyi de geçiriyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olan portakal, hazmı kolaylaştırıyor. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor.

Çikolata: Stresin bir numaralı düşmanı olan çikolata yendiğinde, mutluluk hormonu olan 'serotonin'in anında beyinde dolaşıma çıktığını belirten uzmanlar, çikolatanın içerdiği 'penilatilamin'in insanları çok mutlu ettiğini bildiriyor. Uzmanların ifade ettiğine göre, çikolatada, yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan 'flavonoid ' adlı madde kanı sulandırıyor ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolestrolun (LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını engelliyor ve tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor.

Dondurma: Çok yenirse şişmanlatan dondurma, az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı da önlüyor. 100 gr dondurma ortalama, 135 miligram kalsiyum, 115 miligram fosfor, 100 miligram sodyum, 160 miligram potasyum, 25 gram karbonhidrat içeriyor. Sütten daha zengin bir besin maddesi olan dondurmada A, B, C, D, E vitaminleri bulunuyor. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyan dondurmanın dört mevsim tüketilmesi öneriliyor.

Makarna: Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alan makarnanın, özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmadığı belirtiliyor.

Ekmek: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.

Fıstık: Yağ oranı yüksek olan ama yine de insanı mutlu eden fıstığın, kolesterolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı kaydediliyor. Çocuklar ve sporcuların daha fazla yiyebileceği belirtilen fıstık, kalbin yanı sıra, beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerin de dostu. Tuzsuz olanından hergün 10-15 adet yenilmesi öneriliyor.

Susam: Dar gelirli vatandaşların baş tacı olan simit, mutluluğa giden yolda önemli yere sahip. Yağ ve protein içeren susamdan elde edilen tahin, bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi geliyor. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketilmesi gereken susam, demir bakımından da zengin bir besin.