BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,08
ALTIN 2.473,94
HABER /  DÜNYA

Musul'da son durum özel harekatçılar nasıl geçildi?

Musul'da yaşanan gelişmeler Ankara'da alarm zillerini çaldırdı. Türk konsolosluğuna nasıl girildi, rehinelerin durumları nasıl işte son dakika Musul bilgileri.

Abone ol

MUSUL'dan dün gelen son dakika haberler Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Türk konsolosluğunu basan IŞİD, başkonsolosunda aralarında bulunduğu 49 personel ile ailelerini rehin aldı. Konsolosluk özel harekat askerlerinin koruması altındaydı.

IŞİD'in Türk konsolosluğana nasıl girdiğinin ayrıntıları ortaya çıktı. Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u dün ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti IŞİD, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na girmeye çalıştı.

BOMBA TEHDİDİYLE GİRİLDİ

Personelin kapıları açmaması üzerine bombalı saldırı tehdidinde bulundular. Konsolosluk görevlileri bunun üzerine kapıyı açmak zorunda kaldı.

IŞİD üyeleri Iraklı personele dokunmazken ikisi çocuk üçü kadın 49 Türk'ü alıkoydu ve Musul'daki 17 Temmuz semtinde bulunan IŞİD karargahına götürdü.

TÜRK GÜVENLİK GÜCÜ SİLAHI BIRAKMADI

Iraklı görgü tanıklarının aktardığına göre, konsolosluğun Türk güvenlik görevlileri silah bırakmayı reddetti. Hafif silahlarıyla konsolosluğun zırhlı aracına binen görevliler, IŞİD güçlerinin ağır silahlarla donatılmış araçlarının eşliğinde IŞİD karargahına gittiler. Iraklı görevliler, daha sonra Türk personelle telefon iletişimi kuramadıkları bilgisini de aktardı. Dışişleri kaynakları ise, rehin alınan Türk personelin sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini verdi.

ŞİMDİ NEREDELER?

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aralarında Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişinin konsolosluk yerleşkesinden çıkarılıp şehrin başka bir bölgesine nakledildiği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, personelin emniyet içerisinde Türkiye'ye dönmeleri için tüm imkanların seferber edildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı.

"Irak hükümeti nezdinde de girişimde bulunulmuş ve başkonsolosluğumuzun emniyet ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu oldukları hatırlatılmıştır. Öte yandan, başta Birleşmiş Milletler ve NATO olmak üzere uluslararası kuruluşlarda da gerekli girişimler yapılmaktadır. Sayın Bakanımız BM Genel Sekreteri ve ABD Dışişleri Bakanı ile görüşerek durumu ele almıştır."

TIR ŞOFÖRLERİNİN DURUMU

Bakanlık açıklamasında önceki gün kaçırılan TIR şoförlerine de değinildi:

"Musul’un Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 vatandaşımız aynı grup tarafından rehin alınmış olup, vatandaşlarımızın serbest bırakılması için çalışmalar devam etmektedir."

AHMET DAVUTOĞLU ACİL DÖNÜŞ YAPTI

Gelişmeler üzerine ABD'nin New York kentinde temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu programını yarıda kesti. BM Genel Sekreteri Ban-Ki Mun ile görüşmesini iptal eden Davutoğlu Türkiye'ye doğru yola çıktı. Perşembe sabahı Ankara'ya inen Davutoğlu, havaalanında bir açıklama yapmadan Dışişleri Bakanlığı'na geçti.

IRAK NE YAPACAK?

Irak Başbakanı Nuri Maliki ise IŞİD'in adım adım gelen Musul işgaline karşı siyasi ve askeri destek toplamaya çalışıyor. Maliki son açıklamasında "Teröristlere karşı silahlı kuvvetleri hazırlıyoruz. Onlara bu bölgede kalma izini vermeyeceğiz" diyerek IŞİD'e meydan okudu.

Siyasi birlik çağrısı yapan Maliki, IŞİD'e direnmeden kaçan ve IŞİD kente girdiğinde onlara yardım eden güvenlik güçlerini kastederek "İleriki günlerde Musul’da neler yaşandığı konusunda bir araştırma yapacağız. Ve olayları çözeceğiz. Musul’da teröristlere karşı silah doğrultmayan komutanlar yargılanmalıdır" dedi.

ABD : TÜRKİYE'YLE TEMASTAYIZ UYGUN ADIMI SAĞLAMAYA HAZIRIZ

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Türk başkonsolosluğuna IŞİD’in düzenlediği alçak saldırıyı kınıyoruz” dedi. IŞİD tarafından rehin alınan başkonsolosluk mensupları ve güvenlik personelinin acil biçimde serbest bırakılması çağrısı yapan Earnest, “Türkiye ve Irak hükümetleriyle temas halindeyiz ve herhangi bir uygun yardımı da sağlamaya hazırız” diye konuştu.

IŞİD’ın faaliyetlerine yönelik duydukları derin kaygıyı da dile getiren Earnest, Musul’daki şiddete ek olarak Beci ve Tikrit'teki saldırılar ve şiddete yönelik haberler bulunduğunu belirtti.

BM'DEN TÜRKİYE İÇİN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlenen baskını kınayarak, personelin güvenli bir şekilde bırakılmasını istedi.

BMGK, Irak’ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırıları ve Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlediği baskınla ilgili basın bildirisi yayımladı. Bildiride, IŞİD'in eylemlerinden duyulan kaygı vurgulanarak, Irak'ta düzenlenen ve bu ülke ve bölgede istikrarsızlığa neden olan terörist saldırılar kınandı.