BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  GÜNCEL

Musul'da son durum ne çok önemli gelişmeler var

MUSUL operasyonundan son dakika haberler geliyor. Musul savaşının ikinci gününde bu kez Geyara cephesi harekete geçti. İşte Musul'da son durum.

Abone ol

MUSUL operasyonunda ikinci güne girilirken gelen son dakika haberlere göre intihar saldırısında 70 Irak askeri öldü. Bugün Geyara cephesinde Irak ordusu harekete geçereki stratejik öneme sahip bir ilçeye doğru gidiyor. 

ABD'den ve BM'den gelen Musul ile ilgili son dakika açıklamaları ise endişe verici oldu. Beyaz Saray Musul'da IŞİD'in büyük bir katliam yapabileceğini açıkladı. BM ise 700 bin kişinin evinden olacağını ve büyük bir insanı drama doğru yol alındığını bildirdi.

İşte Musul operasyonuna dair son dakika bilgiler ve son durum.

ÇATIŞMAIRAK ORDUSU İLE IŞİD ARASINDA KANLI ÇATIŞMA

Musul kent merkezine 22 kilometre mesafede, Irak Ordusu’yla IŞİD’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Abbas Receb köyüne giren ordu birlikleri ile IŞİD’liler arasında sokak çatışmaları devam ediyor. Köyde birçok tünel kazan örgüt üyeleri, köyü tamamen boşalttı. Irak Ordusu dünden bu yana Abbas Receb köyünü almaya çalışıyor. Ordu bu köyde kontrolü sağlarsa Hıdır İlyas köyü ile Selame bölgesine yönelecek.

70 ASKERİ ÖLDÜREN İNTİHAR SALDIRISININ GÖRÜNTÜSÜ

FLAŞMUSUL'DA SOKAK ÇATIŞMALARI BAŞLADI

Musul operasyonunu sürdüren Irak Ordusu, Nemrud kasabasına bağlı köylere doğru harekete geçti. Abbas Receb köyünü IŞİD’den almak isteyen ordu, daha sonra Selame bölgesine ilerleyip Musul’a yaklaşacak. Nemrud kasabasında operasyonu takip eden gazeteciler sokaklarda çatışmaların yaşandığını bildiriliyorlar. Koalisyon güçleri de havadan destek veriyor.

IŞİD’lilerin söz konusu köylerde tünel kazıp evlere bomba döşediğini belirtiyor. Bomba imha ekipleri de operasyonda yer alıyor. 35’inci Tugay, köydeki IŞİD hedefelerine top saldırsı düzenliyor ancak köyde sivillerin olması sebebiyle ordu tam anlamıyla saldırıya geçemiyor.

FLAŞIŞİD SALDIRISI 70 IRAK ASKERİ ÖLDÜ

 Musul'un doğusunda operasyona giden bir askeri konvoya bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. 70 Iraklı askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

KÖYLERDE IŞİD'E KARŞI AYAKLANMA

Askeri bir yetkili “Hamam Alil nahiyesi çevresindeki bazı köylerde ayaklanma var. IŞİD’le savaşıyorlar. Irak askerleri de bundan moral buldu. Musul’un kontrolünün kolay olacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

İLK GÜNÜN SONUCU

Dün Peşmerge Güçleri’yle eşzamanlı harekete geçen Irak Ordusu, 3 köyde kontrolü sağlamıştı. Peşmerge Güçleri dün Hazır Cephesi’nde 3 koldan başlattığı operasyonla 9 köyü IŞİD’den temizledi.

Peşmerge için belirlenen ilk aşama planı, 24 saatten kısa bir sürede tamamlandı. Böylece 200 kilometrekarelik alan daha peşmergenin denetimine geçti.

MUSUL 1. GÜN BİLANÇOSU : Musul operasyonunun ilk gününde Kürt güçleri 6 ölü ve 14 yaralı verdiler. Musul operasyonuna 4 bin peşmerge katılıyor.

MUSUL'U KORUMAK İÇİN MASUMLARI ATEŞE ATARLAR

Musul operasyonuna ilişkin Beyaz Saray ve Pantagon sözcülerinden  flaş açıklamalar geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest şunları söyledi:

- “Musul DEAŞ için sembolik bir ehemmiyete sahipken onları buradaki yerlerinden etmek önemli bir stratejik oyun. DEAŞ’ın, şehri korumak için masum insanların hayatlarını tehlikeye atmakta tereddüt etmeyeceklerini biliyoruz. Kenti ellerinde tutmak için son derece ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabilirler”

Pentagon Sözcüsü Cook ise Türkiye'nin de adının geçtiği açıklamasında şunları kaydetti:
- “Irak’ta kimin olacağına karar vermede Irak hükümeti yetkiye sahip. Türk ve Iraklıları bu konudaki endişelerini gidermek için aralarında konuşmaya teşvik ediyoruz”.

BM : BÜYÜK SORUN YAŞARIZ

Musul operasyonunun diğer yüzünde siviller bulunuyor. Bu konuda yapılan açıklamalar endişe verici. BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda 700 bin kişinin barınma sorunu ile karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.

BM'NİN ENDİŞE VEREN UYARISI! Musul savaşı sebebiyle BM uyarısına göre 100 bin kişi Türkiye ve Suriye'ye göç edebilir.

Grande, "Kısa vadede 700 bin kişiye barınma sağlama imkanımız yok. Eğer bu insanlar bir an önce Musul'a dönemezler ya da kent büyük yıkıma uğramış olursa orta vadede de büyük sorun yaşarız." dedi.

700 BİN KİŞİ EVSİZ KALACAK
Musul'da 1,2 milyon ile 1,5 milyon arasında kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 1 milyon kişinin kentten kaçmaya çalıştığı, operasyon ilerledikçe 700 bin kişinin yerlerinden edilerek barınacak mekana muhtaç hale gelecekleri bildiriliyor.

BM şu anda bölgede sadece 60 bin kişiyi barındırma imkanına sahip olduğunu ilan etti. Musul operasyonu nedeniyle oluşacak insani riskin 2016'nın en zorlu insani yardım sınaması olabileceği ifade ediliyor.

Türk Hava Yolları Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu nedeniyle Irak'ın Necef, Süleymaniye ve Basra kentlerine yapacağı seferlerin geçici olarak durduruldu.

IRAK'TAN TÜRKİYE'YE GÖÇ DALGASI

Musul operasyonunun yaratacağı göç dalgası Türkiye'ye yansıyacak.  Türkiye buna karşı önlemler aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ABD'de yaptığı açıklamada şunları söyledi;

- "(Musul operasyonu nedeniyle olası göç) Suriye göçünden dolayı hazırlıklıyız. Irak noktasında da bu hazırlığımız var".

MESUD BARZANİ'DEN IRAK YÖNETİMİNE TÜRKİYE UYARISI

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında konuşan IKBY Başkanı Mesud Barzani, Başika konusunda sert açıklamalar yapan Irak yönetimini uyardı. Barzani "Bize göre bu konuda (Musul'daki Türk askeri varlığı) karşılıklı anlayış olmalıdır. Ankara ile Bağdat bu konuda uzlaşı yolu bulmalıdır" dedi.