BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  GÜNCEL

Mustafa Aşkar kimdir namaz sözleri için ne dedi?

Mustafa Aşkar son iki günün olay ismi oldu. Peki kimdir Mustafa Aşkar TRT'de 'namaz kılmayan hayvardır' sözleri için özür diledi mi? Mustafa Aşkar ve TRT'deki olay yaratan sözlerine gelen tepkiler.

Abone ol

TRT'deki Ramazan Sevinci programında 'Namaz kılmayan hayvandır' diyen Prof. Dr. Mustafa Aşkar tepkiler üzerine özür diledi. Peki kimdir Mustafa Aşkar ve kamuoyunda reaksiyon yaratan açıklamasının tam metninde neler vardı?

TRT'deki programda sarfettiği sözlerden sonra Mustafa Aşkar'a Diyanet'ten siyasete pek çok kesimden tepki yağdı. Akademisyen arkadaşları ve görev yaptığı üniversiteden de reaksiyon alan Mustafa Aşkar bunun üzerine özür diledi.

ÖZÜR DİLERİM
 
Mustafa Aşkar, "TRT'de katıldığım Ramazan Sevinci Programında gayri ihtiyari maksadımı aşan ifadelerimden dolayı özür dilerim. Sözlerim yanlış anlaşıldı. Bunun dışında sözlerimden farklı ifadeler çıkaran, yorumlarda bulunanların ifadeleri ise kendilerin bağlar." dedi.

Ramazan Sevinci adlı programın sunucusu Serdar Tuncer de TRT Haber'de özür diledi. Serdar Tuncer canlı yayın telaşı içinde Mustafa Aşkar'ın sözlerina vakıf olamadığını ve o anda tepki veremediği söyledi.

DİYANETTEN NAMAZ KILMAYAN HAYVANDIR TEPKİSİ

Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT'de söylediği "Namaz kılmayan hayvandır" sözleriyle ilgili hem Diyanet İşleri Başkanlığı hem de görevli olduğu üniversiteden de açıklama geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dinimizde namazın yeri, önemi ve değeri herkesçe bilinmektedir. Ancak insanların inanç ve ibadet özgürlükleri hedef alınarak tezyif ve tahkir edilmesi asla kabul edilemez. Kur'an-ı Kerim ayetlerinden ve konuya ilişkin diğer dini metinlerden böyle bir çıkarımda bulunmak İslam'ın hikmet dili ve rahmet mesajıyla bağdaşmaz" denildi.

MUSTAFA AŞKAR'A ÜNİVERSİTESİNDEN DE TEPKİ

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal da öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın sözlerine tepki gösterdi. Dekan Ünal açıklamasında şunları söyledi:

-"Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Aşkar, TRT'de yayınlanan bir iftar programında, 'namaz kılmayanların hayvan olduğunu' ifade eden talihsiz bir açıklama yaparak, İlahiyatçı akademisyenler bir yana, sağduyu sahibi hiçbir Müslümanın kabul etmeyeceği bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmayı Fakülte Dekanı olarak başta şahsım ve diğer öğretim üyelerimizin asla tasvip etmediğini belirtmek isterim. Muhtemelen maksadını aşan bir ifade de bulunan adı geçen öğretim üyemizin de yanlış anlamalara meydan vermemek için, bu beyanıyla ilgili bir düzeltme ve açıklama yapması uygun olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

MUSTAFA AŞKAR KİMDİR OLAY OLAN SÖZLERİ NEYDİ?

Prof. Dr Mustafa Aşkar, ODTÜ Kimya Mühendisliği okuduğu dönemde bir sene İngilizce hazırlık okumuş ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne geçiş yapmış ve 1989 yılında mezun olmuştur. Mustafa Aşkar, evli ve 4 çocuk babasıdır. Aslen Konya Karapınar’lı olan Mustafa Aşkar, İngilizce, Farsça ve Arapça olmak üzere 3 dil bilmektedir.

TRT'DEKİ SÖZLERİ

Namazla ilgili değerlendirmede bulunan Mustafa Aşkar olay yaratan şu ifadeleri sarfetmişti;

-“Şunu diyorum; namaz, oruç, zekât bunlar fazilet değil, bunlar görev. Zaten kılıcan. Efendim, ‘Ben namaz kılıcam’. Niye söylüyorsun? Avusturalya hayvanat bahçesine gittik, dünyanın en büyük hayvanat bahçesine... Alnı secdeye gelen varlık var mı insanın dışında? Namaz ergonomik, secde eden tek varlık insan. Ben düz söyleyeyim, ayette de bunu söylüyor, ağır gelmesin. Yani namazı hayvanlar kılmaz. Namaz kılmayan da hayvandır. Bir dakika, biz öyle dedik ama Allah ‘Ondan da aşağı’ diyor. Kıyamete kadar konuşacağız...”