BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,13
ALTIN 2.472,14
HABER /  SAĞLIK

Müslümana domuz kanlı sigara izni!

Sigaradaki domuz kanı iddiaları müslümanları tedirgin etti. 'Domuz kanlı sigara içilebilir mi?' sorusuna Diyanet üyesi yanıt verdi;

Abone ol

Dün ortaya atılan bir iddia Müslüman aleminde büyük infial yarattı. Avustralyalı bilim adamı Chapman'ın iddiasına göre "sigara firmaları, filtrelerde domuz kanı kullanıyor" Hatta Yunanistan'da bir sigara firmasının domuz kanı kullandığı kesinleşti.

Peki şimdi ne olacak? Milyonlarca sigara içen müslüman günaha mı giriyor?

DOMUZ ETİ HARAM AMA DOMUZ KANI DEĞİL

Müslümanların yüreğine su serpecek açıklamayı Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu emekli üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem yaptı. Yeprem; İslam dininin domuz etini haram kıldığını, buna göre, domuz etinin yenmesinin haram olduğunu ancak sigaranın filtresinde domuz kanı bulunmasının bir anlam ifade etmediğini söyledi.

SİGARADAKİ DOMUZ KANI İŞLEMDEN GEÇMİŞ

Yeprem, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İmam Ebu Yusuf'a göre domuz etinin yenilmesi haramdır. Domuz kanı burada işlemden geçtiği için artık domuz etiyle bir ilgisi kalmamıştır. Yeni gelişmelerle ilgili Kur'an-ı Kerim'de kesin hüküm bulunmadığı takdirde bunu haram kabul etmeyiz. Sigara filtresindeki domuz kanı da yeni bir gelişmedir ve domuz eti yenmesiyle bir ilgisi yoktur.''

Yeprem, ancak bir şeyin dinen haram olmamasının zararlı olmadığı anlamına gelmeyeceğine işaret ederek, ''Sigaranın sağlığa zararlı olduğu bilimsel bir gerçek. Zaten İslam dinine göre de mekruhtur. Dolayısıyla zararı, domuz kanı içermesi açısından değil, sağlık açısındandır'' dedi.

DOMUZ KANI İDDİASI

Sidney Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Simon Chapman, ''sigara filtrelerinde domuz kanından alınan hemoglobin maddesinin kullanıldığını, domuz ürünleri konusunda hassas olan Müslüman ve Musevilerin bu konudan haberdar edilmesi gerektiğini'' savunmuştu.

Prof. Chapman, sigara firmalarının ''ticari sır'' kapsamına girdiğini gerekçe göstererek, sigaralarda kullandıkları katkı maddelerini açıklamadıklarını belirtmişti.