BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,09
HABER /  GÜNCEL

Musluktan akan sıvıya kimse inanamadı

Adıyaman'da musluktan akan sıvı vatandaşları şaşkına çevirdi. Belediye hoparlörlerle hakı uyardı..

Abone ol

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürlüğünün Türmüz yolundaki ''Adıyaman-1'' lokasyonunun altında bulunan Kırkgöz İçme Suyu İsale Hattı'na ham petrol sızdı.

TPAO tarafından açılan atık tahliye çukurunun hemen içinde bulunan boru hattının spiralle kesilmesi sonucu ham petrol başta olmak üzere toprak ve yağ atıkları da suya karıştı. Kırkgöz isale hattından gelen içme suyundan içen vatandaşlar, suyun petrol kokması ve renginin farklı olduğunu fark etmesi üzerine konuyu yetkililere bildirdi.

Hatta incelemede bulunan belediye yetkilileri, TPAO'ya ait 'Adıyaman-1' lokasyonunun altında bulunan madbit alanında boru hattının kesildiğini ve buradan ham petrol sızıntısı olduğunu fark etti.

Bunun üzerine TPAO, İl Sağlık Müdürlüğü ve polise bilgi verildi. Belediye ekipleri suyu keserek, kirlenen suyu depodan tahliye etmeye başladı. Belediye hoparlöründen konuyla ilgili anonslar yapılarak, vatandaşlardan suyu içmemeleri ve borulardaki suların bitmesi için musluklarını açık bırakmaları istendi.

Polis ve diğer yetkililer olay yerinde inceleme başlatırken, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri sudan örnekler aldı.

VALİ SODAN: SORUŞTURMA BAŞLATTIK
Vali Ramazan Sodan, konuyla ilgili olarak “Olayın bir kaza mı yoksa kasıtlımı yapıldığı yönünde araştırma yapılıyor. Belediye gerekli duyuruları yaparak, suyun kullanılmaması için anons yaptı. Temiz su dağıtımı yapıldı. Karışım tamamen giderildikten sonra temiz içme suyu verilmeye başlanacak. Olayla ilgili adli soruşturmada başlatıldı'' dedi.

VATANDAŞLAR UYARILDI
Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise herhangi bir sorun çıkmadan bu meselenin en çabuk şekilde halledileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Su İşleri Müdürlüğünden, Kırkgöz su hattına petrol karıştığı bilgisi geldi. Petrol mahallesindeki TPAO'ya ait ham petrol toplama sahasının bulunduğu yere gittim. TPAO tarafından kepçe ile kazılan çukura ham petrol bırakılmış. Hemen aynı yerden içme suyu isale hattı gidiyor. Boru hattının spirallerle kesildiğini gördük. Durumu Valimiz ve Emniyet Müdürümüze aktardım. Belediye olarak suyu kestik. Bin tonluk su deposu boşaltıldı. Boruların temizleme çalışmaları başlatıldı.

Özellikle 2. Çevre Yolu'nun üzerindeki, Cumhuriyet, Malazgirt, Yenimahalle, Karapınar, Fatih, Kayalık ve Petrol mahalleleri ile Narlıkuyu'ya giden bu hattımızla ilgili hoparlörden duyuru yaptık. İkinci bir anonsa kadar muslukların açık bırakılmasını istedik. Uygun olan itfaiye araçları ve su tankerleri ile su verilmeye başlandı.''

KUYUDA PETROL ÜRETİMİ YOK
TPAO Bölge Müdürü Murat Demir de belirtilen alandaki kuyunun üretim kuyusu olmadığını belirtti.

Boruya lokasyondan taşan su, toprak ve bir miktar petrolün sızdığını, konuyla ilgili belediye ve emniyet müdürlüğünün çalışma yürüttüğünü ifade eden Demir, ''Hattın tamiratı konusunda gerekli çalışmaları yapacağız. Bu kuyu şu anda üretim yapmıyor. Burası petrol üretiminde ortaya çıkan tuzlu suyu yer altına basmak için kullandığımız enjeksiyon kuyusudur. Petrol üretiminde kullanmıyoruz. Yerin binlerce metre altına su gönderen kuyudur. Bir litre petrol binlerce litre suya koku vermektedir'' diye konuştu.