BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.393,69
HABER /  GÜNCEL

Mursi'ye Hamas suçlaması

Gazzeliler Mursi'ye yöneltilen suçlamaya tepki gösterdi, Mursi'ye 'Hamas'la işbirliği' suçlamasının yapılması Gazzelilerden tepki gördü.

Abone ol

Gazze'de yaşayan Filistinliler, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerine yöneltilen "Hamas'la suç amaçlı işbirliği yapma" suçlamasına tepki gösterdi.

Gazze'de bir internet dağıtım şirketinde çalışan Mahmud Halife, "Hamas bir direniş hareketi ve Filistin toplumunun parçası, Gazze ve Batı Şeria'da bütün evlerde Hamas mensupları var, dolayısıyla terörle nitelendirilmesi doğru değil. Mursi'nin "Hamas'la suç amaçlı işbirliği yapmakla" suçlanması mantık dışı ve garip. Hamas, terörö örgütü değil, aksine Filistin halkını İsrail işgaline karşı koruyan bir hareket" dedi.

Manav Abdulkadir Ebu Şaban ise "bu suçlamaların Hamas'ı terör örgütü olarak nitelendiren İsrail'in lehine olduğu" görüşünü savunarak, "Mısır'daki rejim, Mursi'yi bu şekilde yargılıyor. Çünkü, o Filistin halkına destek verdi, ambargonun kaldırılması için çalıştı. Mursi Hamas'la Mısır halkı aleyhine bir komplo düzenlemedi. O islami kişiliği nedeniyle Filistinlilere yardım etti" diye konuştu.

Öğretmen Amr es-Savi de Mursi'ye yöneltilen suçlamanın "geçersiz" olduğunu belirterek, "Mursi'ye yöneltilen bu suçlamalarla Hamas'ı terör örgütü olarak nitelendiren batılı ülkeler memnun edilmek ve bu ülkelere Mısır'daki rejim terörle mücadele ediyor mesajı verilmek isteniyor" ifadelerini kullandı.

Mısır Başsavcılığı, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi'nin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Muhammed Rifaa et-Tahtavi, Yardımcısı Esad eş-Şeyha, Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni, Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan, Genel Sekreter Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile yardımcıları Hayrat Şatır ve Mahmud İzzet ile 26 İhvan yetkilisini, "ülke içinde terör faaliyetleri yapmak üzere yabancı örgütlerle işbirliği yapmak suçlaması"yla mahkemeye sevkedilmesini kararlaştırmıştı.