BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,84
ALTIN 2.440,13
HABER /  DÜNYA

Mursi yandaşları müdahaleye hazırlanıyor

Mısırlılar muhtemel bir polis müdahalesine karşı büyük bir hazırlık başlattı.

Abone ol

Mısır’da geçen ay gerçekleşen darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi desteklemek için işgal ettikleri meydanlarda haftalardır eylem yapan binlerce Mısırlı, muhtemel bir polis müdahalesine karşı büyük bir hazırlık başlattı.

Başkent Kahire’deki Rabiatül Adeviye ve Nahda meydanlarında oturma eylemlerini sürdüren çoğunluğunu Müslüman Kardeşler mensuplarının oluşturduğu eylemciler, kamp alanının çevresine kum torbaları ve kayalarla barikatlar ördü. Seyyar satıcılar, eylem alanları çevresinde yüzlerce gaz maskesi, koruma gözlüğü ve eldiven sattıklarını aktardı. Son günlerde arka arkaya müdahale sinyali veren darbe hükümeti yetkilileri ise, dün sabah gerçekleştirmeyi planladıkları operasyonu “kan akmasına engel olmak için” ertelediklerini duyurdu.

Bilinmeyen bir yerde gözaltında tutulan Mursi’nin serbest bırakılması ve seçimlerle göreve gelen hükümetin yeniden tesis edilmesine kadar eylemleri sonlandırmayacaklarını belirten göstericiler, her an gerçekleşmesi mümkün olan polis müdahalesinde yaralılara müdahale etmek üzere doktor ve diğer sağlık görevlilerini de eylem alanlarına davet etti. Oturma eylemlerinin sürdüğü meydanlarda seyyar klinikler kuran darbe karşıtı muhalifler, burada ilaç ve tıbbi malzeme stoklarını artırdı.

Gösteri alanlarında yüzlerce kadın ve çocuğun da yer alması, yoğun gaz bombası ve tazyikli su kullanılması beklenen polis müdahalesi hakkında endişelere neden oldu. Ne muhalifler ne de yetkililer, müdahale esnasında kadın ve çocukların alanı nasıl terk edecekleri konusunda henüz tatmin edici bir plan sunmadı. 3 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbeden bu yana darbe karşıtlarıyla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 300’den fazla Mısırlı hayatını kaybetti.