BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Mursi taraftarlarının eylemine saldırı

Mısır'ın devrik lideri Muhammed Mursi'nin tutulduğu sanılan Cumhuriyet Muhafızları kışlası önünde oturma eylemi yapanlara açılan ateşte en az 15 kişinin öldüğü belirtiliyor. Müslüman Kardeşler orduyu, ordu "teröristleri" suçluyor.

Abone ol

Mısır'da kitlesel halk hareketi sonrasında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından devrilmesini protesto edenlere ateş açıldığı iddia ediliyor.

Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketinden yapılan açıklamada, devrik liderin tutulduğu sanılan Cumhuriyet Muhafızları kışlasının öünde oturma eylemi yapanlara açılan ateşte 15 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı ise ölenlerden birinin subay olduğunu kaydetti.

İslamcı çizgideki ilk Mısır Cumhurbaşkanı olan Mursi'nin, görevden el çektirildiği Çarşamba gününden beri, Cumhuriyet Muhafızları kışlası içindeki Orduevi'nde tutulduğu sanılıyor.

Sabah baskını

Müslüman Kardeşler, oturma eyleminin yapıldığı alana yerel saatle 04:00 civarında askerler tarafından baskın düzenlendiğini duyurdu.

Göstericilerden Mahmed el Şilli AFP'ye yaptığı açıklamada, namaz saatindeki baskında askerlerin göz yaşartıcı gaz attığını, sivil kıyafetli bir grubun ise ateş açtığını söyledi.

Ordu ise devlet kontrolündike medyada yayımlanan açıklamasında, saldırıyı kışlaya girmeye çalışan "silahlı bir terörist grubun" düzenlediğini iddia etti.

Açıklamada, tutuklanan 20 kişi üzerinde büyük miktarda silah, mühimmat ve molotofkokteyli bulunduğu belirtiliyor.

Nur Partisi görüşmelerden çekildi

Ordu yönetimiyle muhalefet temsilcilerinin görüşmeleri sonunda Geçici Cumhurbaşkanı olarak atanan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, seçimlere gidileceğini söylemiş, ancak bir tarih vermemişti.

Bir haftayı aşkın süredir ülke tarihinin gördüğü en kitlesel gösterileri düzenleyen muhalefet gruplarıyla, Mursi'nin göreve iadesini isteyenler zaman zaman sokaklarda karşı karşıya geliyor.

Çıkan 100'den fazla kişinin öldüğü ifade ediliyor.

Bu arada, Mursi'nin görevden alınmasını destekleyen Selefi-İslamcı çizgideki Nur Partisi, sabaha karşı meydana gelen olayı "katliam" diye nitelendirerek, belirlenmesi için yürütülen görüşmelerden çekildiğini duyurdu.