BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Mumcu: O itham küfürden beter

TBMM Genel Kurulu'nda Şemdinli olayları görüşülüyor. Bakan Abdülkadir Aksu'dan sonra söz alan Erkan Mumcu, muhalefete yöneltilen o ithamı küfürden beter gördü.

Abone ol

Genel Kurul'da gündemdışı konuşmaların ardından, AK Parti, CHP ve ANAVATAN'ın meclis araştırması açılması için verdikleri önergelerin birleştirilerek görüşülmesine geçildi. Hükümet adına İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, konuşmasına başladı.

Aksu, terörün yöresel ve bölgesel olmaktan çıktığını küresel hale geldiğini vurguladı. "Terörle mücadelede hukuk içinde kalmaya devam edeceğiz" diyen Aksu, Türkiye ne zaman iyiye doğru gitse engellemeler ile karşılaşıyor" dedi. Aksu kürsüden şu görüşleri dile getirdi:

"Barış ve huzuru ülkeler tek başına sağlayamaz. 11 Eylül saldırıları yeni bir sürecin başlangıcı olmuştur. Bölücü terör örgütü dünyada en çok yardım alan örgüt olmuştur. Terör örgütleriyle mücadelede sadece yasaklamak yetmiyor. Terörle mücadelede hukuk içinde kalmaya devam edeceğiz. Bazı Avrupa ülkeleri terör örgütü ile mücadelede davranış değişikliği göstermektedir. Terörle mücadelede sadece güvenlik güçlerinin gayreti yetmiyor.

Ne zaman ekonomik göstergeler iyiye gitse ne zaman Türkiye adeta şaha kalksa bir takım engellemeler ile karşılaşıyor. İnsanlar arasına ayrılık tohumları ekiliyor. Terörle mücadelede bütün kuruluşların ortak tavır takınmalıdır. Hükümet Şemdinli'deki olayların derhal aydınlatılması için mesajlar verdi. Olayların aydınlatılması için adli ve idari işlemler başlatılmıştır. Olay aydınlatılırken demokrasiden asla taviz verilmeyecektir.

Terör siyasete ve şahsi menfaatlerne alet edillmemelidir. Terör demokratik ve ekonomik açılımları hedef alıyor. Halk bize güvensin ve destek olmaya devam etsin. Hükümetimiz olayların aydınlatılması konusunda kararlıdır"

Daha sonra Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu söz aldı. Şemdinli olayları üzerinden yapılan konuşmaların devleti töhmet altında bıraktığını savunan Mumcu, Şemdinli olaylarının derin devlet tartışmalarını yarattığını ileri sürdü. Mumcu Şemdinli olayları ile ilgili şunları söyledi:

"Kamu görevlileri devlet adına bir suç işlemişse ortaya çıkarılmalıdır. Meclis araştırma komisyonları bu tür olayları ortaya çıkarabilecek donanıma sahip değildir. Şemdinli'de yaşanılanlar bölücü örgüt tarafından kullanılıyor. Olayın açığa çıkarılması devletin görevidir.

PKK'nın amacı kimlik tartışmasını derinleştirmektir. Siyasi rant elde etmekle itham edildik ve bu küfürden daha da ağır bir hakarettir. Bu sorun bir etnik sorun değildir ve Kürt sorunu da değildir. Sorun bir yanıyla demokrasi eksikliği sorunudur. Sorun bir geri kalmışlık sorunu mudur? evet ama sorun salt bir geri kalmışlık sorunu değildir. Sorunun uluslararası desteklerini gözardı etmemek gerekir. 1 Mart tezkeresinden sonra PKK Kuzey Irak'ı kullanmaya başladı. Bu ülkeye kimlik tarifi yapamazsınız. Farklılıkları sürekli vurgulamak hayra alamet değil. Bu tarifi yeniden yapmanın anlamı yok. Fırsat eşitliğine demokrasiye sonuna kadar evet. Ama bölünebilir Türkiye'ye yüzmilyonlarca kez hayır."