BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mühürlenen 65 ton tiner tehlike saçıyor

Bir ihracatçı tarafından İran'dan Kayseri'ye getirilip bürokratik engeller nedeniyle 4 aydır depoda bekletilen tiner tehlike saçıyor.

Abone ol

Bidonlarda saklanan 65 ton tinerin sızması ve herhangi bir aksiliğin yaşanması halinde oluşacak patlamada tüm sitenin etkileneceği belirtildi.

Feyzullah Koca isimli ihracatçı, İran'da bulunan bir firma ile bin ton tiner anlaşması yaptı. Yapılan anlaşmayla ilk parti Türkiye sınırında gümrük tarafından yaptırılan tahlillerin ardından organik tiner olduğu tespit edilerek ülkeye sokuldu.

Bu ürünlerin satışının ardından diğer partileri İran firması gönderdi. Gümrük tarafından yaptırılan ikinci ürün tahlillerinde organik olmadığı belirlenen yaklaşık 65 ton tiner, firma sahibinin Kayseri ağaç işlerindeki deposunda mühürlendi.

Firma sahibi Feyzullah Koca, 4 aydır depoda bekleyen tinerlerin bulunduğu bidonların delinmeye başladığını söyleyerek, "İkinci parti tinerlerin organik tiner olmadığını söyleyen gümrük, tarife değişikliği sebebiyle bize ceza uyguladı. Biz de itiraz ettik, tekrar tahlil yapıldı ve aynı sonuç çıktı. Olayı yargıya taşıyarak hakkımızı arama kararı aldık. Mahkeme bilirkişi heyeti kurdu ve heyet gerekli tahlil ve numuneleri aldı. Erciyes Üniversitesi'nde yapılan tahliller sonucu ürünün organik tiner olduğu ortaya çıktı.

Gümrüğe sonucu gösterince, 'Biz bunu uygulayamayız, bizim muhatabımız bu mahkeme değil' dediler. Tarife değişikliği olduğu ileri sürülerek bize 550 bin TL ceza yazdılar. Biz haklıyız ancak haksız olsak dahi bu kadar parayı ben ödeyecek durumda değilim. Ceza ödenmediği için mühürlü depoda bekletilen tinerler de bidonlardan sızarak yayılmaya başladı. Çok büyük tehlike oluşturuluyor. Bu tinerlerin daha sağlıklı ortamda bekletilmesi için tahliye edilmesi gerekiyor" dedi.

Yaklaşık 4 aydır bekletilen tinerlerin sızması nedeniyle site esnafı da büyük tehlike altında. Korku içerisinde işlerini yürütmeye çalışan esnaf, kapılardan sızan tineri görünce paniğe kapılıyor. Esnaf Mustafa Hasbaltacı, hayatlarının tehlike altında olduğunu söyledi. Gerekli önlemlerin alınması için valiliğe onlarca dilekçe verildiğini ancak hiçbir olumlu yanıtın gelmediğini belirten Halbaltacı, "Tehlike altında olduğumuzu söylememize rağmen valilik hiçbir şekilde ilgilenmedi.

Canımız ve malımız tehlike altında. Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri buraya gelerek çok büyük tehlike altında olduğumuzu söyledi. Hiçbir önlem alınmaması bizi çok üzüyor" diye konuştu.

Firma sahibinin gerekli parayı ödememesiyle bulunduğu yerden çıkarılamayan tiner bidonlarında oluşan sızıntılar kapı eşiklerine kadar ulaştı. Firma sahibi tinerleri başka bidonlara aktararak sızıntının en aza indirilmesini amaçlarken, esnaf ise tinerlerin tahliye edilmesini istedi.