BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,74
ALTIN 2.402,13
HABER /  GÜNCEL

Muhalefet bu defa Chavez'i zorlayacak

Chavez üçüncü dönem için adaylığa hazırlanırken, bu defa karşısında 'Brezilya modeli' vaadinde bulunan koalisyon adayı Capriles var.

Abone ol

Venezuelalı politikacı Henrique Capriles Ekimde yapılacak başkanlık seçimleri için 30’dan fazla muhalefet partisinden oluşan koalisyonun adayı olarak kayıt yaptırdı.

Başkent Caracas sokaklarındaki bir yürüyüşe liderlik etmesinin ardından Capriles suçla mücadele edeceğine ve yolsuzluğun kökünü kazıyacağına yemin etti.

Kanserle mücadele eden Devlet Başkanı Hugo Chavez’in de bugün başkan adayı olarak kaydını yaptırması bekleniyor.

57 yaşındaki Devlet Başkanı Chavez üçüncü dönem devlet başkanlığı için yarışacak.

Venezuela lideri, 12 Mayıs'ta kanser tedavisi gördüğü Küba'dan döndüğünden beri basının karşısına çok fazla çıkmadı.

Ancak Cumartesi günü Chavez kısa süre önce yapılan testlerin sonuçlarının artık sağlıklı olduğuna işaret ettiğini ve yeni bir 6 yıllık başkanlık dönemi için aday olmaya uygun olduğunu açıkladı.

Chavez Ekim ayında yapılacak Başkanlık seçimlerine katılmak için Pazartesi günü kaydını bizzat yaptıracağını açıkladı.

Ülkede bir süredir, Chavez'in basın karşısına çıkmamak için adaylık başvurusunu internetten yapacağına dair dedikoduların dolaşıyor.

Brezilya modeli

Chavezin 39 yaşındaki rakibi ise seçim ofisine kaydını yaptırmak için Caracas’ın doğusundaki bir park boyunca 10 km yürüdü, hatta ara ara koştu.

Geçen hafta Miranda eyaleti valisi olarak başkanlığa aday olmak üzere görevinden istifa eden Capriles, Chavez’in solcu politikalarını eleştirdi.

Eski Brezilya devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın yolundan gideceğine ve toplumsal programlarla, iş dünyasını hedefleyen politikalar arasında bir denge kuracağına söz verdi.

Capriles “Tüm Venezülalıların başkanı olmayı hedefliyorum. Onları hayal kırıklığına uğratmayacağım” dedi. “Ben kimsenin düşmanı değilim, ben sorunların, şiddetin, ben hükümeti bizi ileri gitmekten alıkoyan bir ülkenin düşmanıyım.”

Caracas’ta bulunan BBC muhabiri Sarah Grainger, Capriles’in 30’dan fazla partinin desteğini almayı başardığını ancak bunun ilk defa 1999’da seçilen ve hala halk desteğini koruyan Chavez’i alt etmek için yeterli olacağının şüpheli olduğunu söylüyor.

Chavez'in kampanya sözcüsü Jorge Rodriguez ''Chavez'e adaylık başvurusunu yaparken destek olmak için binlerce kişinin seçim ofisine geleceğine de şüphem yok'' dedi.