BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,72
ALTIN 2.417,18
HABER /  GÜNCEL

Euro-dolardan kazık yiyoruz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, euro-dolar paritesinden dolayı ihracatta önemli kayıp oluştuğundan dert yandı.

Abone ol

Çağlayan, "Burada kazık yiyoruz. Çünkü ihracatımız eurodan yapılırken paritede görülen yüzde 10 gerileme ihracatın yüzde 4,5 inmesine neden oluyor. Diyelim 1 milyar euro ihracat yapıyoruz. Eğer parite 1,35 ise karşılığında 1 milyar 350 milyon dolar ödüyoruz." dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, General Electric'in Türkiye yatırımlarını açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin cari açık ile ilgili sorularını cevapladı. Çağlayan, nisan ayında cari açığın 7,7 milyar dolar gerilediğinin aktarılması ve sene sonu öngörülerinin sorulmasına karşılık şunları ifade etti:

"Hakikaten bu gerileme bizi yanıltmadı. Sene sonu rakamları için de kehanetimiz yok. Ama ben daha evvel cari açığın ve dış ticaret açığının 2011 gibi olmayacağını dile getirdim. Bunları şu an görüyoruz. Dünyaya duyarlı bir ülkeyiz. Bu anlamda petrol fiyatlarının ve emtia fiyatlarının inmesi önemlidir. Geçen sene 105 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Bunun 54 milyar doları enerji ithalatı idi. Gelinen aşamada petrol ve emtia fiyatları gerilerken, cari açık daralıyor. Burada giderleri kıstığımız gibi gelirleri artırmamız gerekiyor. Burada Orta Vadeli Program'da yer alan hedefler ile ilgili bir çelişki de yok. 2012 ihracat hedefimiz 148 milyor dolar. Buna mukabil 12 ayda yaptığımız ihracat 140,5 milyar dolara işaret ediyor. İhracat tarafında umutlar artıyor. Bu alan, cari açığın daralmasına katkı sunuyor. İhracat 5 ayda yüzde 10,3 arttı. Bu, hakikaten cari açıkta önemli etken."

Cari açağın daha gerilerde olabileceğini de belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

"Burada elimizi kolumuzu bağlayan euro-dolar paritesidir. Çünkü bizler ihracatın önemli blümünü euro ve dolar olarak yapıyoruz Burada kazık yiyoruz. İhracatımız eurodan olup burada paritede görülen meydana gelen yüzde 10 gerileme ihracatın yüzde 4,5 inmesini neden oluyor. Diyelim 1 milyar euro ihracat yapıyoruz. Eğer parite 1,35 ise karşılığında 1 milyar 350 milyon dolar ödüyoruz. Parite 1,25 ise bu defa 1 milyar euroya 1 milyar 250 milyon ödüyoruz. istatistiklere azalmış olarak geçiyor."