BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,37
HABER /  DÜNYA

Mübarek'in korkunç eylem planı!

Mısır'da 16'ncı gününe giren muhalif eylemlerin bugünkü adresi parlemento binası.

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Mısır'daki eylemlerin durdurulması için kanlı bir eyleme başvurdu. 19 yıldır Mısır'da hapis yatan Nihat Kazdağlı, Mübarek'in planı sonrası ezaevlerinde yaşanan dehşeti anlattı. Kazdağlı," Mahkûmları göstericilere saldırsınlar diye salıp, kabul etmeyenleri de öldürdüler" dedi.

Radikal'in haberine göre, eylemcilerin Hüsnü Mübarek yönetimini, mahkumları kendilerine saldırsın diye salıverdiği iddiaları doğru. Bu iddialar, 19 yıl 4 aydır Mısır'da tutuklu olan Balıkesirli Nihat Kazdağlı tarafından doğrulandı.

"Yarın ne olacağımız belli değil. Evvelki gün kapıları açmışlar, önce gidin demişler. Sonra herkesi taramışlar. Arayanımız, soranımız yok. Korkuyoruz" diyen Kazdağlı asıl korkularının unutulmaktan öte öldürülmek olduğunu belirtti ve Kazdağlı, Kahire'deki gösterilerin merkezi durumundaki Tahrir Meydanı'na çeşitli cezaevlerinden özgürlük vaadiyle çıkarılan mahkumların gönderildiğini öne sürdü:

"Duyduğumuz kadarıyla Emn el Devle denilen Mısır istihbarat örgütü Ebu Zabel, Merç, Teyyum gibi cezaevlerinden mahkûmları, göstericilere saldırsınlar diye salıvermişler"

6 TÜRK MAHKUM VAR

El Kınatr adlı cezaevinde kalan Kazdağlı, kendisinin dışında üçü kadın 5 Türk mahkumun daha hapishanede bulunduğunu söyledi ve Mısır'da devam eden kargaşaya rğmen kendilerine karşı olan ilgisizlikten şikayet etti:

"Zaten kimse gelip gitmezdi. Tek tük telefona çıktıklarında 'bakarız, yaparız" deyip kapatırlardı. Olaylar başladığı günden bu yana iletişim koptu. Kimseye ulaşamadık. Can güvenliğimizden endişeliyiz. Ama kimse bizi umursamıyor"

Bugüne dek yalnızca Yaşar Yakış'ın büyükelçi olduğu dönemde düzenli iletişim kurabildiklerini belirten Kazdağlı, ancak Yakış'ın da bir şey yapamadığını savundu.

'BİZİMLE İLGİLENİLSİN'

Kazdağlı, "Cezamızı çekmek için bunca yıldır bizi Türkiye'ye aldırmaları için yalvarıyoruz; ama kimse ilgilenmiyor" derken son günlerde koşulların iyice kötüleştirdiğinden yakınıdı: "Burada bir somun ekmek ve yarım kalıp helva veriyorlar günde. Kalan her şey parayla. Paramız gelmiyor, Gelse de cezaevinde her şey on katı fiyatına. Bildiğimiz kadarıyla yatan kadınlardan biri kanser ve ilaç bulamıyor. Acı çekiyormuş. Tayyip Erdoğan'dan rica ediyoruz. Bizimle ilgilensin."

PARLEMENTO ÇEVRESİ ABLUKA ALTINDA

Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayan muhalif eylemler bugün 16'ncı gününde. Eylemlerin adresi ise bu kez Tahrir Meydanı değil, parlemento binası. Parlamento binasının önüne muhalifler tarafından barikatlar kuruldu.

Muhalefet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Meclis Caddesi'ne barikat kuran göstericiler, parlamentoya giriş ve çıkışları kontrol altına aldı.

İktidar partisi NDP'nin bazı milletvekillerinin Mısır devlet televizyonuna parlamentodan telefon ile bağlanarak, görevlerine devam ettiklerini ve muhalif göstericilerin Tahrir meydanı dışında hiç bir etkinliği bulunmadığını iddia etmeleri üzerine Mısır Parlamentosu önünde kontrol noktaları oluşturan protestocuların, Cuma gününe kadar parlamenterlerin parlamentoya girişini engellemeyi amaçladıkları öğrenildi.

Parlamento binasının iç kısmı polis tarafından korunurken, dış kısmında bulunan askeri birliklerin, protestocuların barikat kurmasına müdahale etmedikleri de görgü tanıklarınca ifade edildi.

MUHALEFETTEN MÜBAREK'E SERT SÖZLER

Mısır'daki muhalefet partilerinden El Gad'ın lideri Eymen Nur, hükümet ile muhalefet arasında başlayan diyalog görüşmelerini "ciddiyetten uzak ve gerçekçilikten yoksun" olarak nitelendirdi.Ülkedeki son durumla ilgili Eymen Nur, görüşmelere tüm parti ve grupların davet edilmediğini belirterek, "Sistem yıllardan beri muhalefetle kurmadığı diyaloğu şimdi kuruyor. Bu sistem hatalarla dolu bir sistemdir ve kalıcı, özgürlükçü ıslahat yapmaktan acizdir" dedi.

El Gad (Yarın) Genel Başkanı Nur, hak ve özgürlükler istediklerini vurgulayarak, "Mübarek rejiminin ülkeyi fesatla 30 yıl boyunca yönettiğini" iddia etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesi veya yetkilerini devretmesini istediklerini anlatan Eymen Nur, "Biz kriz isteyen taraf değiliz. Bu süreçte herkes ciddi olmalıdır. Haklarımızın bize verilmesi gerek. Tarihte olduğu gibi güçlü bir Mısır istiyoruz. Mısır'ın özgür ve demokratik olmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Nur, "özgürlüğün Mısır sokaklarında başladığını", bu sürecin sorunsuz bir şekilde bir sonuca ulaşması yönünde çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türk halkının Mısır'da yaşanan olaylarla ilgili olarak "onurlu bir tutum" takındığını belirten Nur, "Bizim ortak kültür ve tarih değerlerimiz var. Türkiye bunun bilincinde. Başta Türkiye Başbakanı olmak üzere Türk halkına gösterdikleri onurlu tepkiden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.