BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  DÜNYA

Mübarek'in gizli kasası serbest

Eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e yakınlığıyla bilinen Türk işadamı Ali Evsen 5 milyon Euro kefaletle serbest bırakıldı

Abone ol

İspanya Ulusal Mahkemesi, yolsuzluk ve para aklama suçlamalarıyla tutuklanan, eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e yakınlığıyla bilinen Türk işadamı Ali Evsen'in serbest bırakılmasına karar verdi. Evsen ile birlikte tutuklanan Mısırlı işadamı Hüseyin Salem ve oğlu Halid Salem'in tutukluluğu ise sürüyor.

Uluslararası suç örgütleri ve terörizmle ilgili davalara bakan Madrid'deki Ulusal Mahkeme, Evsen'in, ilk belirlenen 18 milyon Euro'luk kefalete itirazını kabul ederek, bedeli 5 milyon Euro'ya indirdi. Ancak diğer tutuklulardan Hüseyin Salem için talep edilen 5 milyon Euro ve Halid Salem için talep edilen 6 milyon euro kefalet ücretlerini değiştirmedi. Mahkeme, Evsen'in 5 milyon euroluk kefaleti yatırdığını da belirtti.

Ortağı olduğu East Mediterranean Gas adlı şirketin İsrail'e piyasa fiyatının altında doğalgaz satarak kamu kaynaklarını zarara uğratmak ve bu parayı İspanya'daki hesaplara göndererek aklamaya çalışmaktan hem Mısır hem de İspanya'da hakkında suçlamalar bulunan 77 yaşındaki Hüseyin Salem, rahatsızlığından ötürü cezaevinden çıkarılıp götürüldüğü Madrid'deki bir hastanede kalıyor.

MISIR İADESİNİ İSTEMİŞTİ

Mısır'ın iadesini talep ettiği, İspanyol vatandaşlığı da bulunan Salem, kaçma riski olduğu gerekçesiyle polis gözetimi altında tutuluyor. Mahkeme Salem'in hastane çıkışında cezaevine geri dönmesine de karar verdi. İspanyol mahkemesi, Salem'in 32,5 milyon euro'luk banka hesabına ve 10 milyon euro değerindeki gayrimenkulüne el koymuştu. Türk işadamı Ali Evsen'in ise 'paravan' olarak çalıştığı, dondurulan paranın Evsen tarafından kurulan şirketler aracılığıyla Salem ailesinin hesaplarına gönderildiği açıklanmıştı.