BIST 10.194
DOLAR 32,34
EURO 34,87
ALTIN 2.395,70
HABER /  GÜNCEL

MSF'ten uyarı: Yılan panzehiri tükeniyor

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü MSF yılan ısırmalarındaki en etkin panzehir ilaçlarından birinin dünya genelinde tükendiğini ve onbinlerce kişinin yaşamının tehlikede olduğunu duyurdu.

Abone ol

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü MSF yılan ısırmalarındaki en etkin panzehir ilaçlarından birinin dünya genelinde tükendiğini ve onbinlerce kişinin yaşamının tehlike altında olduğunu duyurdu.

MSF, Afrika'nın orta ve güney bölgelerindeki 10 farklı yılan ısırmasına karşı etkili olan Fav-Afrique adlı ilaca büyük ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

İlacın son üretilen partisinin kullanma tarihinin Haziran 2016'da dolacağı ve aynı etkinlikte bir muadili de bulunmadığı vurgulandı.

İlacın üreticisi Sanofi Pasteur şirketi, piyasada rekabet edemedikleri için üretimi durduğunu söylüyor.

MSF ise ilacın alternatiflerinin bulunduğunu ancak Fav-Afrique kadar iyi olmadıklarını belirtti.

Dünya genelinde her yıl beş milyon kişiyi yılan ısırdığı, bunların 100 bininin öldüğü, 400 bin kişide de kalıcı sakatlıklar olduğu tahmin ediliyor.

Yine tahminlere göre sadece Orta ve Güney Afrika ülkelerinde her yıl 30 bin kişi yılan ısırması nedeniyle ölürken, 8 bin kişi de uzuvlarını kaybediyor.

'Binlerce kişi risk altında'

Sanofi ilacın içeriği ve tarifini diğer şirketlerle paylaşacağını duyurdu.

Şirket geçen yıl Fav-Afrique'in üretimini durdurup, kuduz tedavisi ilaçları yapmaya başlamıştı.

Sanofi'nin Fav-Afrique üretimi için başka bir şirketle müzakereler yürüttüğü bildiriliyor. Ancak görüşmelerin gelecek yılın sonundan önce sonuçlanması beklenmiyor.

MSF bu durumun muadil ürünün en az iki yıl piyasaya çıkmaması anlamına geldiğini söylüyor.

Örgüt "Birçok farklı ısırma vakasında kullanılabilen, güvenli ve etkin bir panzehir olmaması sayısız ölümü beraberinde getirecek" dedi.

MSF'ten Polly Mankandya "Yılan ısıran çoğu kişi, ne tür yılanın ısırdığından kesin emin olamıyor. Dolayısıyla birçok türe karşı etkin panzehir olması çok önemli. Bu panzehir olmadan insanların gereksiz yere öleceğinden kaygılıyız." dedi.