BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Moskova'da seçim protestosu

Rusya seçimlerinde usülsüzlük yapıldığını savunarak sonuçları protesto eden binlerce kişi Moskova'nın merkezinde gösteri yapıyor. Isının sıfırın altında olmasına rağmen Sakharov Bulvarı'ndaki gösteriye 50 bin kişinin katılması bekleniyor.

Abone ol

Rusya seçimlerinde usülsüzlük yapıldığını savunarak sonuçları protesto eden binlerce kişi Moskova'nın merkezinde gösteri yapıyor. Isının sıfırın altında olduğu bir günde Kremlin'in birkaç kilometre ötesindeki Sakharof Bulvarı'nda büyük bir gösterici kitlesi toplandı.

BBC'nin Moskova'daki muhabiri Daniel Sandford, muhalefet liderlerinin konuşmalar yaptığı gösteriye 50 bin dolayında insanın katılması beklendiğini aktarıyor. Göstericilerin elinde beyaz balonlar ve "Özgür Seçimler İçin" sözleri yazılı pankartlar görülüyor.

Bugünkü gösteri için Facebook'da oluşturulan sayfada, 47 bin kişi katılacağını, 10 bin kişi de katılmayı düşündüğünü bildirdi.

Moskova belediyesinin göstericilere çay ve sıcak yemek dağıttığı belirtiliyor.

Başkentte sıkı güvenlik önlemleri alındığı, Sakharof Bulvarı boyunca 40 otobüs dolu özel birlikler yerleştirildiği kaydediliyor.

Moskova'nın dışındaki kentlerde de protesto eylemleri düzenleniyor. Ülkenin doğu ucundaki Vladivostok kentinde de çok büyük bir protesto eylemi yapıldı.

Vladivostok'taki gösteride Başbakan Putin'in yargılanmasını talep eden posterler göze çarptı. Yerel milletvekili Artyom Samsonov da seçim sonuçlarının iptal edilmesini istedi.

Renkli konuşmacı listesi

Moskova'daki gösteriye katılanlar arasında tanınmış Kremlin karşıtı blogcu Alexei Navalni'nin de yer alması bekleniyor. Navalni 10 Aralık'ta başkentte düzenlenen bir başka gösteri ardından hapse atılmış, daha sonra salıverilmişti.

Bugün konuşma yapacak olan 22 kişi arasında cumhurbaşkanlığı seçiminde Putin'e karşı adaylığını koyacak olan Mihail Prokhorov ile eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçof da bulunuyor.

Siyasetçilerin yanısıra, gösterinin konuşmacıları arasında, video bağlantısıyla katılacak olan rockçı Yuri Şevçuk, dedektif romanları yazarı Boris Akunin, Urallar'da uyuşturucuyla mücadele kampanyasının lideri Yevgeni Royzman ve mizahçı Viktor Şenderoviç de bulunuyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev bu hafta siyasi reformlar yapılacağını açıklamıştı ama muhaliflerin pekçoğu açıklamaları yetersiz buldu.

Başbakan Vladimir Putin'in partisinin, oy payını çok daha azaltmış olsa da, sonuçta galip çıktığı seçimlerin, yeniden düzenlenmesi isteniyor.