BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Mortgagea geçenler karlı

Konut finansman sistemi 'tutsat'ta, kredisini vadesinden önce kapatanlara yüzde 2 ceza geliyor.

Abone ol

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Tutsat (Mortgage) Yasasının konut kredisi kullanmış olanları da sistem içine aldığını belirterek, ''Konut kredisi kullanmış olanlar, bankalarına başvurup bu yasadan yararlanmak istemediklerini bildirsinler'' dedi.

Çetin, TükoDer'in Kadıköy'deki Genel Merkezi'nde Tutsat (Mortgage) olarak adlandırılan konut finansman sistemine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, yasanın hazırlanışı sırasında tüketicilerin görüşünün alınmadığını söyledi. Bu yasayla ev alanların ciddi hak ihlalleriyle karşılaşacağını savunan Çetin, ''Yasa kamuoyuna (kira öder gibi konut sahibi olunacak) ana temasıyla sunuldu. Ev sahibi olmayan tüketiciler, kira ödeyip ev sahibi olmayı hayal etti. Ancak bu hayal, hayal olarak kalacak'' diye konuştu.

Yasanın örnek alındığı ülkelerde hükümetlerin inşaat sektörünü teşvik ettiğini, konut sorununun devlet desteğiyle çözüldüğünü ifade eden Çetin, ''Türkiye'de bu yönde bir sübvansiyon veya teşvik olmadığı gibi Maliye Bakanlığından bankalara kadar çeşitli çevreler tüketiciyi (kümesteki kaz) gibi görmekte, ne kadar yolacağının hesabını yapmaktadır. Tüketicilerin kredi faizlerini vergi matrahlarından indirme olanağı bile TBMM Genel Kurulunda IMF'nin emri doğrultusunda kaldırılmıştır'' dedi.

''EMLAK FİYATLARI YÜKSELECEKTİR''
Tutsat Yasasının tüketici aleyhine olduğunu iddia eden Çetin, yasanın tüketici için ''risk ve tuzaklar'' içerdiğini savundu. ''Risk ve tuzak'' olarak değerlendirdiği unsurları sıralayan Çetin, konutların değerini ekspertizlerin belirleyeceğini, oysa rayiç bedelin daha fazla olması halinde tüketicinin öncelikle aradaki farkı satıcıya ödemesi gerekeceğini söyledi. Konutların değer takdirini yapabilecek yeterli uzmanın bulunmadığına da işaret eden Çetin, konutun yüzde 25'ini tüketicinin ödeyeceğini belirtti. Çetin, ''Bunun anlamı, cebinde 50 bin YTL'si olmayan bu sistemden yararlanamaz demektir. Emlak fiyatları yükselecektir. Suni fiyat artışlarına karşı önlem alınmamıştır'' diye konuştu.

Tutsatta menkul kıymetlere uygulanacak yüzde 15 stopajın tüketiciye yansıtılmasını eleştiren Çetin, yasanın 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa'ya aykırı düzenlemeler içerdiğini bildirdi. Kredi işlemi sırasındaki masraf maliyetlerine de değinen Çetin, ''Tüketici, (Zaten o kadar param olsa gidip kendime bir konut alırım) diyecektir'' dedi. Tutsat sisteminin finansman sorunu olduğunu anlatan Çetin, bankaların 15-20 vadeli düşük faizle kredi açamayacaklarını savundu.

KONUT KREDİSİ KULLANANLAR
Yasanın mevcut konut kredisi kullananları da sistem içine aldığını, bu sisteme girmek istemeyenlerin 5 Haziran 2007 tarihine kadar bankalarına ''Tutsat sistemine girmek istemediklerini'' bildirmeleri gerektiğini ifade eden Çetin, şöyle dedi: ''Bu, sözleşme hürriyetine saldırıdır. Tüketiciler iradeleri dışında zorla sözleşme kabulüne zorlanmaktadır. Oysa tam tersi olmalıdır. İsteyen tüketici dilekçe verip bu yasaya tabi tutulmalıdır. Konut kredisi kullanmış olanlar bankalarına başvurup bu yasadan yararlanmak istemediklerini bildirsinler.''

Tüketiciler sisteme girdiğinde ve 2-3 yıl sonra ödeme güçlüğüne düştüklerinde evlerinin banka tarafından satılacağını anlatan Çetin, ''Bu işlem sonucunda evin tapu değeri ile rayiç satış değeri arasında bir fark olursa bu kez bunun vergisini tüketici ödeyecektir. Yani sisteme girerken peşin verdiği para gittiği gibi bir de bu paranın vergisini ödeyecektir'' diye konuştu. Çetin, ''tut-öp'' olarak nitelendirdiği yasaya bu şekliyle karşı olduklarını belirtirken, ''Yasa 'Mortgagezedeler' yaratacaktır. Yasadaki tüketici karşıtı maddeler temizlenmelidir'' dedi.