BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Moody's İngiltere ve Fransa'yı negatif izlemeye aldı

Moody's, İngiltere ve Fransa'nın, Avrupa'da yaşanan borç krizinin yarattığı ekonomik zayıflamayla başetmeleri konusunda kaygı duyuyor.

Abone ol

Amerikan kredi derecelendirme kurumu Moody's İngiltere, Fransa ve Avusturya'nın ekonomilerini negatif izlemeye aldı. Moody's, İngiltere ve Fransa'nın, Avrupa'da yaşanan borç krizinin yarattığı ekonomik zayıflıkla başetmeleri konusunda kaygı duyulduğunu kaydetti.

Moody's ayrıca İtalya, Portekiz ve İspanya'nın kredi notlarını da düşürdü. Geçen ay da diğer kredi derecelendirme kurumu Standard and Poor's, Fransa'nın da aralarında bulunduğu 9 Avrupa Birliği ülkesinin notlarını düşürmüştü. Bu ülkeler arasında İngiltere yer almıyordu.

İngiltere'nin negatif izlemeye alınması, Moody's kurumunun, gelecek 18 ay içinde İngiltere'nin AAA olan kredi notunun kırılması olasılığını yüzde 30 olarak gördüğü anlamına geliyor.

BBC'nin ekonomi uzmanı Stephanie Flanders, "bu değerlendirme, İngiltere hükümetinin tasarruf ekonomisi siyasetini değiştirmesinin istendiğini göstermiyor." diyor.

İngiltere'de muhalefet, uygulanan tasarruf paketinin geri tepeceği uyarılarında bulunmasına rağmen, Maliye Bakanı, kemer sıkma önlemlerine bağlı kalmakta ısrarlı.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Moody's kurumunun kararını değerlendirirken, "Bu, mevcut küresel durumda İngiltere'nin borçlarıyla başetmekten vazgeçemeyeceğini ortaya koyuyor." dedi.

Hazine çevreleri de, Moody's kurumundan gelen uyarıyı fazla büyütmemeye özen gösteren yorumlar yaptı. Bir kaynak, Moody's kurumunun İngiltere'yi negatif izlemeye almasının, mali anlamda keyfî bir gevşemeye gidilmesinin, kredi notunun kırılmasını daha büyük bir olasılığa dönüştüreceğini söyledi; hükümetin bütçe açığını giderme amaçlı stratejisine bağlı kalmasının önemini vurguladı.

İşçi Partisi'nin Maliye sorumlusu Ed Balls ise, Moody's kurumundan gelen kararın "önemli bir uyarı olduğunu" kaydetti. Balls, "Maliye Bakanının vergileri artırarak, kamu harcamalarını çok fazla ve çok hızlı keserek oynadığı kumarın geri tepeceğini, defalarca söyledik." dedi.