BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

Sıfırcı hocadan Türkiye'ye iyi haber

Türkiye ekonomisine iyi haber. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, notumumuz artırdı.

Abone ol

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak BA1'e yükeltti. Kuruluş, not artırımında kamu maliyesinin şok emme kapasitesin ve cari açığa karşı alınan önlemlerin etkili olduğunu açıkladı.

CARİ AÇIĞA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER ETKİLİ OLDU

Alınan kararda, Türkiye'nin denge tablosunda şokları absorbe etme kapasitesini artırmasına neden olacak kamu finansmanı alanındaki gelişme, yüksek oranda cari açıktan kaynaklanabilecek olası dengesizliklere karşı oluşturulan politikaların etkili olduğu belirtildi. Moody's yazılı açıklamasında yukarı yönlü not revizyonu kararının, Türkiye'nin ileriye yönelik mali ve ekonomik direncini artırması beklentilerinin sürmesinin de bir yansıması olduğu ifade edildi.

ÖDEMELER DENGESİ ŞOKLARINA DAHA DİRENÇLİ

Moody's'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin kredi notunun ''yatırım yapılabilir'' seviyeye çıkarılmasının, ödemeler dengesi şoklarına daha dirençli olmasına bağlı olduğu vurgulandı.

Moody's, ''Not artırımının ana nedenlerinden olan Türkiye'nin kamu finansmanını alanında direnç kazanması'' ifadesini kullandı. Açıklamada, ''Uluslararası piyasalardan zorlukların olmasında ve Türkiye'nin büyümesinin yavaşlamasına rağmen, ülkenin borç yükünü azaltmak için çabalarının bunlardan önemli ölçüde etkilenmediği görülüyor'' tespitine yer verildi.

Açıklamada, Türkiye'nin kamu finansmanı alanında 2008-2009 yılları arasında bazı kısa vadeli bozulmalar yaşadığı, fakat iyimserlik için de sebepler olduğu dile getirildi.

Moody's'in açıklamasında, Türkiye'nin kamu harcamalarının 2009 yılından itibaren gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 40,1'den yüzde 37,4'e düştüğü, fakat devlet gelirlerinin yüzde 34,2'den yüzde 36,1 oranına yükseldiği belirtildi.

ERDOĞAN SERT ÇIKMIŞTI

Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notunun görünümünü ‘pozitif’ten ‘negatif’e çevirmişti. Başbakan Erdoğan, "S&P ile biz her yıl anlaşma yapıyoruz. Gerekirse gözden geçirir tek taraflı olarak anlaşmayı iptal ederiz" diyerek tepki göstermişti.