BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

MİT'te kavga iddiasına yalanlama

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı'ndan MİT açıklaması

Abone ol

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan , komisyonun MİT ziyaretinin ardından basında yer alan haberleri yalanladı.

''Basında özellikle 'MİT'te kavga' ya da 'tartışma' şeklinde ortaya konulan bu söylemler doğru değil. Gerçekle bağdaşmayan konular."

AK Parti Tokat İl Teşkilatı üyeleriyle Tower Otel'de bir araya gelen Aslan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'nun yaklaşık 1,5 aydır çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan Aslan, ''Şu ana kadar özellikle dinleme noktasında yasal yetkisi bulunan kurumlardan bilgi aldık. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan ve bunların merkezinin toplandığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan bilgi aldık. Ağırlıkla bunlarla ilgili çalışmalar yürüttük. Önümüzdeki hafta da Türksat, Türk Telekom, BTK gibi kuruluşlardan bu anlamda teknik bir bilgilenme çalışması yapacağız. Akabinde mobil telefon şirketlerinde, Turkcell, Vodafone, Avea'nın hem yerlerinde inceleme yapma suretiyle hem de yaptıkları uygulamalarla ilgili bir çalışma yapacağız'' diye konuştu.

DİNLENİYORUM KAYGISI

İnsanların ''dinleniyorum'' kaygısı taşıdığını belirten Aslan, şunları söyledi:

''Komisyonumuzda, özellike 2005'ten sonraki süreçte devletin resmi kurumlarında yapılan çalışmalarda, yasal yetki sınırları içerisinde dinleme çalışmalarının yürütüldüğü ve mevcut kurulan sistemin teknik özellikleri ve güvenli ağ sistemleri dolayısıyla yasa dışı bir dinlemeye çok imkan tanımadığı, böyle bir çalışmayı herhangi bir personelin yapması halinde de sistemin bunu çok rahatlıkla kendiliğinden ortaya çıkardığına ilişkin bir kanaat oluştu. Bu noktada gerek emniyet gerekse jandarmada sistem içerisine müdahale etmeye çalışan, yasal yetkilerinin dışına çıkmaya çalışan bazı personeli, sistemin kendisinin ele vermesi sonucu, personellere kurumlarca cezai işlem yapıldı. İnsanların 'bizi devlet mi dinliyor?' kaygısının çok doğru olmayacağı kanaatindeyim. Devletin kurumsal yapıları içerisinde oluşturulan sistem, yasa dışılığa çok müsaade edebilecek bir sistem değil.''

İTHAL DİNLEME CİHAZLARI

İthal dinleme cihazlarına da değinen Aslan, ''Türkiye'de özellikle dışarıdan ithal edilen, ithal edilmesinde sorun bulunmayan, girişiyle ilgili herhangi bir sınırlama bulunmayan birtakım dinleme ve izleme cihazlarının kullanımıyla, satışıyla ilgili sınırlamayı belirleyen bir düzenleme, bir mevzuat olmadığını gördük. Herhangi bir kişinin herhangi bir yerden alabileceği kadar basit diyebileceğimiz bu cihazların ülke içerisinde üretimi varsa üretimiyle ilgili, dışarıdan ithal ediliyorsa gümrükten geçişiyle ilgili ve bunların satışıyla ilgili bazı kurallar ve düzenlemeler getirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

YENİ TEDBİRLER GELİYOR

Aslan, şöyle devam etti:

''Çalışmamızın sonunda düzenleyeceğimiz raporda, özellikle mobil diyebileceğimiz, kişilerin rahatlıkla ulaşabileceği bu tür cihazların satışını, ithalini ve üretimini belli kurallara bağlayan bir düzenlemeye, bir yasal mevzuata ilişkin önerilerimiz olacak. Bu çalışma devam ediyor. Özellikle bir şekilde yasa dışı elde edilmiş ses ve görüntülerin değişik iletişim araçlarıyla kamuoyuyla paylaşılmasını engelleyecek ya da buna dair cezai müeyyideler öngören düzenlemeler şu anda Ceza Kanunu mevzuatında var ama bu noktada yetersizlikler de var. Belki bu çalışmanın sonunda, yasa dışı yollarla elde edilmiş bu ses ve görüntü kayıtlarının değişik iletişim araçlarıyla kamuoyuyla paylaşmasını engelleyecek yeni idari ve cezai tedbirlerin alınmasıyla ilgili de öneriler olacak. Ama şu an bunları paylaşmak için çok erken çünkü çalışmalar devam ediyor.''

MİT ZİYARETİ

Komisyonun MİT'e yaptığı ziyaretin ardından basında yer alan haberlere ilişkin bir basın mensubunun sorusu üzerine Zeyid Aslan, ''MİT'e yapılan ziyaretle ilgili basında yer alan ve gerçeği yansıtmayan bazı bilgilerin yer aldığını gördüm. Büyük ihtimalle komisyondaki üye arkadaşlarımızın basınla paylaşımlarının arasından alınmış cümleler olduğunu düşünüyorum. Ama basında özellikle 'MİT'te kavga' ya da 'tartışma' şeklinde ortaya konulan bu söylemler doğru değil. Gerçekle bağdaşmayan konular'' diye konuştu.