BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,12
ALTIN 2.456,07
HABER /  GÜNCEL

Mısır'ın yeni kabinesi belli oldu

Mısır'ın yeni kabinesi başkent Kahire'de düzenlenen bir törenle yemin ederek göreve başladı. Kabinede, Müslüman Kardeşler'e yalnızca dört bakanlık verildi.

Abone ol

Mısır'ın yeni kabinesi başkent Kahire'de düzenlenen bir törenle yemin ederek göreve başladı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Başbakan olarak atadığı Hişam Kandil'in hükümetinde, Müslüman Kardeşler'e yalnızca dört bakanlık verildi.

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından ülkede geçici olarak yönetimi üstlenen Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ise kabinede savunma bakanı olarak görev aldı.

Muhammed Mursi, Haziran'da görevi devralmasından bu yana başbakan atamasını yapmadığı ve hükümeti kurmadığı için eleştiriliyordu.

Mursi kabinede ülkedeki her kesimin temsil edileceğini, kadın ve Hristiyan azınlıklara da yer verileceğini söylemişti.

Kabinede yalnızca iki kadın bakan yer alıyor. Bu bakanlardan biri Hristiyan.

Hepimiz Mısırlıyız

Tören öncesinde Kahire'de basın toplantısı düzenleyen Hişam Kandil, Mısırlıların hükümeti desteklemeleri çağrısında bulundu.

Kandil, "Kim Kıpti, kim Müslüman, kim Selefi diye sormayı bırakmamız gerek. Hepimiz Mısırlıyız ve temel ilkemiz de bu olmalı." diye konuştu.

Hişam Kandil, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada da "tüm siyasi güçlerin ve Mısır halkının (kendilerini) bu zor görevde desteklemesini" istediklerini ifade etmişti.

Mursi'nin Başbakanlık için eski Su Kaynakları ve Sulamadan Sorumlu Bakan Kandil'i aday göstermesi birçok gözlemciyi şaşırtmıştı.

Yedi isim aynı

Yeni kabinede ordunun atadığı bir önceki kabinede bulunan yedi isim koltuklarını koruyor.

Bunlar arasında Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr ve Maliye Bakanı Mümtaz Said de var.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin savunma bakanlığına getirilmesi, Haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yürürlüğe giren geçici anayasa değişikliklerinde öngörülüyordu.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, Hüsnü Mübarek'in Şubat 2011'de devrilmesinden sonra cumhurbaşkanlığı yetkilerini üstlenmişti.

Haziran ayındaki seçimlere yalnızca günler kala parlamentoyu feshetme kararı ülkede tepkiyle karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi cumhurbaşkanlığı yetkilerini 30 Haziran'da devralmıştı.