BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Mısır'daki başsavcı suikastında 4 farklı senaryo

Başsavcı Berekat suikastı soruşturması kapsamında 8 ayda birbiriyle çelişen 4 farklı senaryo gündeme geldi.

Abone ol

Mısır'da Başsavcı Hişam Berekat suikastı soruşturması kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı son açıklamayla, aynı dava çerçevesinde yetkililer tarafından gündeme getirilen senaryoların sayısı dörde yükseldi.

Mısır'da hükümete yakın gazeteler ve yetkililerin beyanatına göre, Başsavcı Berekat suikastı çerçevesinde düzenlenen operasyonlarda polis tarafından 11 kişi öldürüldü, 14 kişi yakalandı, 35 kişi ise aranıyor. Mevcut yönetim, Temmuz 2015'ten bugüne kadar Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan), Hamas'ı ve ülkede terör eylemleri gerçekleştirdiği belirtilen aşırılık yanlısı silahlı örgütleri suikastla bağlantıları olduğu gerekçesiyle suçladı.

Başsavcı Berekat suikastına ilişkin şimdiye kadar gündeme getirilen 4 farklı senaryo ve açıklamalar şöyle:

9 İHVAN YETKİLİSİNİN ÖLDÜRÜLMESİ

El-Ahram gazetesinin Temmuz 2015'te İçişleri Bakanlığının açıklamasına dayandırdığı haberde, soruşturma kapsamında başkent Kahire'nin batısındaki 6 Ekim Mahallesi'nde bir eve düzenlenen baskında 9 İhvan yetkilisinin öldürüldüğü ifade edildi. Söz konusu operasyonun, "adam öldürme, şiddet ve terör eylemlerine karışma" iddiasıyla aranan İhvan yetkililerine yönelik olduğu iddia edildi. 

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, operasyon sonrası ele geçirilen belgelerin Berekat suikastı ile bağlantısı olabileceği için emniyet güçleri tarafından incelemeye alındığı kaydedildi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi ise İçişleri Bakanlığının iddiasını yalanladığı açıklamasında, "Bakanlık, daha önce suikastı planlayan ve uygulayanın eski subay Hişam Ali el-Aşmavi olduğunu açıklamış ve Aşmavi'yi görenlerin yetkililere haber vermesini istemişti. Ancak aynı iddiayla şimdi de 9 İhvan yetkilisi öldürüldü" ifadelerine yer verdi.

Söz konusu olayda hayatını kaybeden İhvan yetkilisinin oğlu olduğu belirtilen Usame Cemal Halife de önceki gün internette sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, Temmuz 2015'teki 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaya işaret ederek, "İçişleri Bakanlığı, pazar günü Berekat suikastı kapsamında 6 kişinin tutuklandığını açıkladı. Daha önce de babam ve 8 kişinin suikastın başlıca sorumlusu olduğu söylenmişti" ifadelerine yer verdi.

SUİKASTIN BİR NUMARALI ŞÜPHELİSİ: AŞMAVİ

Mısır medyasında yer alan haberlerde, radikal silahlı gruba liderlik ettiği iddia edilen Hişam Aşmavi, Berekat suikastının beyni olarak gösterildi.

El-Ahram gazetesinin internet sitesinde 19 Ağustos 2015'te yer alan habere göre, Libya'da terör örgütü DAEŞ, Aşmavi'nin "Mısır'dan ayrıldıktan sonra Libya'da 'Derne Mücahidleri Şura Meclisi' isimli bir grubun çatısı altında savaştığı" şeklindeki açıklamalarının yer aldığı bir fotoğraf yayımladı. 

Suikastın ardından mevcut yönetim yanlısı medyada yer alan haberlerde, "Terörist Hişam Aşmavi'nin, Berekat suikastının bir numaralı şüphelisi olduğu" yönünde ifadelere yer verilmişti.

EL MEADİ BASKINI

Hükümete yakın bir haber sitesi 3 Şubat'ta "Berekat'ın katilleri El-Meadi bölgesinde öldürüldü" başlığıyla yayımladığı haberde, "Emniyet güçlerinin teröristleri öldürdüğünü, patlayıcı madde ve silah bulunan depoyu ele geçirdiğini ve bu kişilerin saldırı hazırlığında olduğunu" belirtti.

Ertesi gün El-Ahbar gazetesinde yayımlanan ve Berekat suikastının faillerinin öldürülmesini konu alan makale resmi haber ajansında MENA'da yer buldu.

HAMAS VE İHVAN'IN SUÇLANMASI

Mısır'da Başsavcı Hişam Berekat suikastının soruşturması kapsamında geçen pazar günü İhvan'a mensup altı kişi hakkında 15 gün ihtiyati tutuklama kararı verildi.

Ardından İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hamas'ın, Berekat suikastına karışan İhvan mensuplarına eğitim verdiğini ileri sürerek, "Hamas, suikast planında büyük rol oynadı" diye konuştu.

Suikasta karışan 14 zanlının gözaltına alındığını belirten Abdulgaffar, söz konusu kişilerin, aralarında Yahya Musa'nın da olduğu İhvan'ın yurt dışındaki yetkili lider kadrosunda bulunan 48 kişilik bir hücreye mensup olduğunu ifade etti.

Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığı 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından başsavcılığa atanan Hişam Berekat, Haziran 2015'te Kahire'de konvoyunun hedef alındığı bombalı saldırıda yaralanmış, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.