BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da 'ikinci Tahrir devrimi'

Mısır'ın Tahrir meydanında toplanan göstericiler, askeri yönetimden demokratikleşme adımlarını hızlandırmasını istiyor.

Abone ol

On binlerce Mısırlı, ülkenin başkenti Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda toplanıyor.

Göstericiler, askeri yönetimden Cumhurbaşkanı Mübarek'in iktidarı terk etmesinin ardından demokratik reformların hızlandırılmasını talep ediyor.

Protestoyu 'ikinci devrim' olarak adlandıran göstericiler, ülkenin başka kentlerinde de sokağa çıkılması çağrısı yapıyor.

Protestocuların talepleri arasında, siyasi partilerin hazırlanacak daha çok zamanı olması için, ülkedeki parlamento seçimlerinin ertelenmesi de yer alıyor

AP haber ajansına göre, askeri yönetimin 'şüpheli' unsurların gösteriler sırasında karışıklık çıkarmaya çalışabileceğini, gerilimi önlemek için güvenlik güçlerinin meydandan uzak duracağını açıkladı.

Ülkenin Nobel Barış Ödüllü muhalif liderlerinden Muhammed el Baradey, "güvenlik güçlerinin olmayışından ciddi biçimde endişeliyim" dedi.

AP haber ajansı, göstericilerin "Mısır devrimi daha bitmedi" yazılı pankartlar taşıdığını, Tahrir meydanında toplanan Hıristiyan ve Müslümanların sırayla ibadet ettiğini aktarıyor.

Hıristiyan ve Müslüman göstericiler, Cumhurbaşkanı Mübarek'in Şubat ayında devrilmesi öncesinde protestolara birlikte katılıyordu.

Ancak Mübarek iktidarı terk ettikten sonra ülkedeki mezhep çatışmaları artmıştı.

Hüsnü Mübarek iktidarının devrilmesinin ardından yönetimi devralan askeri idarenin attığını demokratikleşme adımlarından memnun olmayan çok sayıda insan olduğu belirtiliyor.