BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.439,59
HABER /  DÜNYA

Mısır'da 9 kişi daha idam edildi

Darbeci Sisi'nin yönetimde olduğu Mısır'da 9 kişi daha idam edildi . Uluslararası Af Örgütü idamların, ülkedeki "adaletsizliğin büyüklüğünün göstergesi" olduğunu söyledi.

Abone ol

MISIR'ın başkenti Kahire'de 2015'te bombalı bir saldırıda hayatını kaybeden Başsavcı Hişam Berekat'ın ölümüne sebep oldukları suçlamasıyla yargılanan 9 kişi, idam edildi.

Başsavcı'nın konvoyuna düzenlenen bombalı araç saldırısıyla ilgili davada 28 kişinin idamına karar verilmişti. Uluslararası Af Örgütü, 9 kişinin yargılanmasının işkence iddialarıyla birlikte hiç adil yürütülmediğini duyurdu. İdamların, ülkedeki "adaletsizliğin büyüklüğünün göstergesi" olduğunu söyledi.

ELEKTRİKLE İŞKENCE YAPTILAR
Çarşamba günü idam edilen 9 kişinin, "Başsavcı'ya suikast düzenlediklerini itiraf etmeleri için işkenceye maruz bırakıldıkları" iddia edildi.

İDAM EDİLEN GENÇLER

Ahmed Taha, Ebul Kasım Ahmed, Ahmed Cemal Hicazi, Mahmud el-Ahmedi, Ebu Bekr es-Seyyid, Abdurrahman Süleyman, Ahmed Muhammed, Ahmed Mahrus Seyyid ve İslam Muhammed.

İdam edilenlerden Mahmud el Ahmadi'nin, dava sırasında kameraya alınan görüntülerinde hakime "Bana elektrik verin ben de size [1981'de hayatını kaybeden eski cumhurbaşkanı] Enver Sedat'ı öldürdüğümü söyleyeyim. Bize o kadar çok elektrik verildi ki bundan sonraki 20 yıl Mısır'a aydınlatmaya yeter," dediği görülüyor.

YÜZLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Sanıklar, ifadelerinin işkence altında alındığını belirterek suçlamaları reddetmişti. Ancak Yargıtay, idam kararlarını kasım ayında onayladı.

Mısır'da seçimle başa geçen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilerek Sis'nin başa gelmesi ile 2013'den bu yana yüzlerce kişi idam cezasına çarptırıldı. Çoğu, Mursi'yi destekleyen Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olan Mısırlılardı. Sadece bu yıl ülkede 15 kişi idam edildi.

2 BİN İNSAN ÖLÜMÜ BEKLİYOR
Mısır'da yüzlercesi kadın olmak üzere 2 binin üzerinde kişi ölüm cezasıyla yargılanıyor.