BIST 10.899
DOLAR 32,18
EURO 34,93
ALTIN 2.461,80
HABER /  GÜNCEL

Mısır semalarını TAVladık!

Havaalanı inşaatında 'dünya markası' olan Tepe ve Akfen Venture (TAV) firması Kahire'de dev bir projeye imza attı. Havaalanı dünyanın en modern terminali olacak...

Abone ol

Türkiye'de ve dünyada havaalanı inşaasında sayılı firmalardan biri haline gelen Tepe ve Akfen Venture (TAV), yapımını üstlendiği Kahire Havalimanı 3. Terminali'nin temelini attı. Temel atma törenine katılan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, TAV'ın dünya genelinde yaptığı çalışmalarla artık bir dünya markası haline geldiğini, havaalanı inşaat ve işletmeciliğinde kendini ispatladığını söyledi. Tüzmen, TAV'ın Kahire Hava Limanı projesi ihalesindeki başarısının, Türk müteahhitlik sektörünün geldiği noktanın çok açık bir ifadesi olduğunu da belirtti.

Mısır ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 750 milyon dolara ulaştığını bildiren Tüzmen, 'Biz buraya yatırım yaparken aslında Mısır'ın parlak geleceğine yatırım yapıyoruz. Bu yıl, iki ülke arası ticarette bir milyar dolar hacmini beraberce aşacağız' dedi. Mayısta Mısır ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması yapmak üzere görüşeceklerini bildiren Tüzmen, 'İnşallah 2005'te Türkiye-Mısır arasında serbest ticaret anlaşmasını imzalayarak aramızdaki ticaret hacmini artıracağız, yatırım hacmini daha üst noktalara getireceğiz' diye konuştu.

Müteahhitlik gelirimiz 7 milyar dolar

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen de, havalimanı terminali inşaatının Türk-Mısır ekonomik işbirliğinin yeni bir aşamasını somutlaştırdığını kaydetti. Ergezen, Türk müteahhitlik şirketlerinin son yıllarda uluslararası alanda daha fazla ihale kazandıklarını hatırlatarak, bundan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, Türkiye'deki bütün dış ticaret firmalarının ve müteahhitlik sektörünün danışmanlığını yapmanın kendisine gurur verdiğini aktararak, 'Bu yıl yurtdışı müteahhitlik gelirinin 7 milyar dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Yurtdışındaki ihaleleri söke söke almalıyız. Türkiye'de bankacılık hizmetleri büyüdükçe dış ticaret ve müteahhitlik şirketleri de büyüyecek' diye konuştu.

347 MİLYON DOLARLIK PROJE

İnşa edilecek 3. terminal, Kahire Havalimanı'nın yolcu kapasitesini 9.5 milyondan 21 milyona yükseltecek. Kahire Hava Limanı yeni iç ve dış hatlar terminali ihalesi, 15 Haziran 2004 tarihinde gerçekleşti. Bütçesinin yüzde 70'i Dünya Bankası, yüzde 30'ı Mısır Hükümeti tarafından finanse edilen projede, TAV, Mısırlı firma Holding Company JV'nin 347 milyon dolarlık teklifi ile ihaleyi kazanmıştı.

Yeni terminal binası 550 bin metrekare apron ve taksi alanından oluşuyor. TAV, 23 adet yolcu köprüsü, 58 asansör, 48 yürüyen merdiveni bulunan terminalin yapımını 833 günde bitirmeyi taahhüt etmişti. TAV Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener, tören öncesinde düzenlediği basın toplantısında, 900 günde tamamlanması kararlaştırılan terminalin yapımını daha önce bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Şener, temeli atılan terminalin, bölgenin ve Avrupa'nın en modern terminallerinden birisi olacağını bildirdi. Şener, dünyada marka olma yolunda ilerleyen TAV'ın, havalimanı terminal inşaatı ve işletmeciliğinde bölgenin en güçlü firmalarından birisi olduğunu kaydetti.