BIST 9.878
DOLAR 32,54
EURO 34,96
ALTIN 2.456,28
HABER /  DÜNYA

Mısır Libya savaşı mı çıkıyor? Mısır Libya'yı vurdu

MISIR'dan son dakika haberleri geliyor. Mısır ile Libya arasında savaş çıkaracak gelişmeler yaşanıyor. Mısır, Hristiyan Kıpti bir gruba yönelik saldırı için Libya'daki bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.

Abone ol

MISIR üç yıl aradan sonra bir kez daha Libya'daki hedefleri vurdu. Mısır Hava Kuvvetleri, Kıptilere yapılan silahlı saldırının intikamını almak için Libya'daki bazı hedefleri bombaladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, hava operasyonunun 'teröristlere yönelik olduğunu' ve 'devlet destekli terörizmin bütün türlerinin cezalandırılması gerektiğini' açıkladı.

ŞEYTANDAN KORUYACAĞIZ

Mısır'ın misilleme saldırılarını televizyonda açıklayan Sisi, "halkını şeytandan koruyacağı" söyledi. Sisi, "Mısır sınırları içerisinde olsun ya da olmasın, ülkeye saldıran kim olursa olsun cezalandırılacaktır" dedi. Trump'tan da yardım isteyen Sisi, "Daeş'in (IŞİD) stratejisi Müslümanlar ve Hristiyanların arasını açmak üzerine kurulu" diye konuştu.


MISIR NİYE VURDU?

Ortadoğu'da savaş çanlarını çaldıran saldırının sebebi bir terör saldırısı. Mısır'ın Minye kentinde otobüslerle seyahat eden Kıptilere yapılan silahlı saldırıda en az 26 kişi ölmüş, 26 kişi de yaralanmıştı. Mısır bu saldırıdan Libya'yı sorumlu tutuyor.

'KIPTİLERE SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRENLERİN KAMPLARI VURULDU'

Mısır ordusundan yetkililer ise, hava operasyonunda hedef alınan kampların, Kıptilere yönelik gerçekleşen ve onlarca kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyen teröristlerin eğitildiği kamplar olduğunu söyledi. 

Mısır devlet televizyonu, Cuma günkü silahlı saldırıya karşılık olarak düzenlene saldırıda Libya'daki Derna kentinde 6 hedefin bombalandığını duyurdu.

MİNYE'DEKİ SALDIRI
Mısır'ın Libya'yı vurmasına sebep olan Minye saldırısında, otobüslerle seyahat eden Kıptiler hedef alınmıştı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Ancak geçtiğimiz aylarda IŞİD militanları birçok defa Kıptileri hedef alan saldırılar düzenlemişti.

Minye Valisi Essam el Bedaivi, Hristiyan Kıptilerin başkent Kahire'nin güneyindeki bir manastıra giderken saldırıya uğradığını açıklamıştı.

Mısır Sağlık Bakanlığı görgü tanıklarının saldırıyı askeri kıyafetli 8 ile 10 kişinin gerçekleştirdiğini söylediğini aktarmıştı.

Bu saldırı ilk de değildi.
Nisan ayında Tanta kentinde Kıptilerin gittiği bir kilise ve aynı kentte bir karakol bombalı saldırıya uğramış, ardından İskenderiye kentinde bulunan St. Mark kilisesi girişindeki bombalı saldırı 40'tan fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Saldırıları IŞİD üstlenmişti. Aralık 2016'da da Kahire'deki Kıpti katedraline yapılan bombalı saldırıda da 25 kişi ölmüş, bu saldırıyı da IŞİD üstlenmişti.

Kıptiler Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.

Mısır Libya'yı vurdu! İlk fotoğraflar